Обвиняват бившия бразилски президент Луис Инасиу Лула де Силва. Бразилският федерален съдия Валисней Соуз Оливейра отговори на запитването на прокуратурата, което по-рано поиска да предяви обвинение в корупция на бившия бразилски президент Луис Инасиу Лула де Силва. Както съобщи в четвъртък телевизия Globo, бившият държавен глава е обвинен също и в пране на пари, търговия с влияние и участие в престъпен заговор.

Бивш финансов министър при Лула и Русеф задържан в Бразилия

Бивш финансов министър при Лула и Русеф задържан в Бразилия

В съобщение прокурори отбелязаха

Става въпрос за наказателно дело, което засяга разпределението на заем на бразилската строителна компания Odebrecht. Лула да Силва, според данни на следствието, е помогнал на компанията да получи държавен заем и да подпишат изгодни договори в Ангола.

В знак на благодарност към ръководството на Odebrecht започва да работи с компанията, която е собственост на Тайгуара Родригес дос Сантос - племенник на първата съпруга на бившия президент. Според бразилските закони, окончателното решение за обвинителни актове трябва да вземе съдът.

Поредни антиправителствени протести се проведоха в Бразилия

Поредни антиправителствени протести се проведоха в Бразилия

Оглавени от бившия президент Лула да Силва

Лула де Силва вече има обвинение по две наказателни дела, свързани с корупция в държавната нефт и газова компания Petrobras. През септември бившият президент предяви обвинения в корупция и пране на пари за над 3,7 млн. реала ($1,1 млн. по настоящия курс).

Следователите са дошли до извода, че Лула де Силва и неговата съпруга Мариза Летисия са собственици на разкошен апартамент на три нива. Тази собственост е предадена на политика и членовете на семейството му от строителната компания OAS в корупционна схема, свързана с Petrobras.

70-годишният Лула да Силва, който бе на власт от 2003 до 2011 година, се смята за един от вероятните кандидати за държавен глава от Партията на трудещите се на изборите през 2018 година. Самият той по-рано допускаше възможността да участва в изборната надпревара, но твърдеше, че не е взел окончателно решение.