Съставът на новото румънско правителство беше обявен днес, като сега то трябва получи одобрението на парламента, съобщават румънските медии.

Новото правителство беше обявено от лидерите на двете коалиционни управляващи партии - Ливиу Драгня на Социалдемократическата партия (СДП) и Калин Попеску-Търичану, който е съпредседател на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), както и от назначения за министър-председател Сорин Гриндяну.

Румънският президент назначи новия премиер

Румънският президент назначи новия премиер

Президентът първо отхвърли мюсюлманката Севил Шайдех

В състава на новото правителство поста си на външен министър ще запази Теодор Мелешкану от АЛДЕ. Той обаче вече ще е и ръководител на Службата за външно разузнаване.

Новият министър на отбраната ще е бившият държавен секретар по въоръжението в предишното правителство Габриел Леш от СДП. Правосъден министър пък ще бъде бившият председател на долната Камара на депутатите Флорин Йорданке от СДП.

В новото правителство АЛДЕ получава четири министерски поста, както и едно от местата на вицепремиерите.

Съгласието за състава на новото правителство беше достигнато в хода на преговорите между СДП и АЛДЕ. В сряда предложените министри ще бъдат изслушани в съответните комисии и ще бъдат гласувани от парламента. Ако те бъдат одобрени, още същият ден ще положат клетва в присъствието на румънския президент Клаус Йоханис.