Румънският президент Клаус Йоханис назначи социалдемократа Сорин Гриндяну за нов министър-председател на страната, с което сложи край на няколкоседмичната несигурност, след като левицата спечели парламентарните избори на 11 декември, съобщава "Франс прес".

Дясноцентристкият президент е подписал указ, с който назначава Гриндяну, 43-годишен бивш министър на комуникациите, като новият премиер.

Гриндяну сега трябва да премине през вот на доверие в парламента за програмата си и персоналния състав на правителството.

Назначението се стреми да сложи край на политическата криза в Румъния, предизвикана след като Йоханис отхвърли предишния кандидат, който щеше да бъде първата жена и първият мюсюлманин, министър-председател на страната.

Предлагат мюсюлманка за премиер на Румъния

Предлагат мюсюлманка за премиер на Румъния

Ще бъде първата жена, която заема поста, ако бъде избрана

Президентът не обяви никакви причини за отхвърлянето на Севил Шайдех, която първоначално беше предложена от социалдемократите, но имаше спекулации, че това е станало заради миналото на нейния сирийски съпруг.

52-годишната Шайдех, която има само 5 месеца министерски опит, е от малкото и отдавна установено турско малцинство в Румъния, но нейната мюсюлманска вяра не се смяташе за проблем.

Социалдемократическата партия предложи малко известната досега Шайдех след убедителната си изборна победа на 11 декември, когато тя спечели 45 процента от гласовете, достатъчни за сформирането на управляваща коалиция с партньорите си от АЛДЕ.

Социалистите се завръщат на власт в Румъния

Социалистите се завръщат на власт в Румъния

Съюз за спасение на Румъния може да разчита на 8% - 9,2 %

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня не се опита да стане премиер, тъй като има присъда, която му забранява да заеме длъжността.

Изборният триумф на Социалдемократическата партия дойде едва една година след масовия гняв на румънците срещу тях заради пожара в столичен нощен клуб, при който загинаха 64 души, тъй като тогава те бяха на власт.

Като основна причина за огнения ад беше посочена корупцията - нещо, от което Брюксел отдавна се оплаква, след като Румъния се присъедини към ЕС през 2007 г.