Сенатор в американския щат Арканзас определи робството като "необходимо зло", върху което е била изградена американската нация.

В интервю за местен вестник републиканецът Том Котън каза, че отхвърля представата, че САЩ са системно расистка страна в същността си.

Той представи законопроект за забрана на федерални средства за проект на в. "Ню Йорк таймс", целящ преразглеждане на историческия възглед за робството.

Създателят на проекта изрази възмущение от коментарите на Котън.

Това става на фона на надигането на движението "Животът на черните има значение". Убийството на Джордж Флойд, невъоръжен чернокож, от бял полицай в Минеаполис през май предизвика огромни протести в САЩ срещу полицейската бруталност и расизма, припомня Би Би Си.

Кметът на Портланд напръскан със сълзотворен газ в протест срещу бруталността на полицията

Кметът на Портланд напръскан със сълзотворен газ в протест срещу бруталността на полицията

Той е от Демократическата партия

През последните дни в град Портланд имаше нощни сблъсъци, които ескалираха след дълбоко спорното решение на президента Доналд Тръмп да изпрати федерални агенти в града.

Сенатор Котън е категоричен критик на националните протести, определяйки ги в коментар на страниците на "Ню Йорк таймс" като "оргия от насилие" и подкрепя заплахата на Доналд Тръмп да използва войски за потушаване на размириците.

Статията беше масово разкритикувана, а повече от 800 служители подписаха писмо, заклеймяващо публикуването ѝ, като твърдят, че съдържала дезинформация.

По-късно вестникът се извини за това, като заяви, че тя не отговаряла на редакционните им стандарти. Редакторът на мнението Джеймс Бенет подаде оставка в резултат на това.

Сенатор Котън коментира по този повод: "Трябва да изучаваме историята на робството и неговата роля и влияние върху развитието на страната ни, защото в противен случай не можем да разберем нашата страна. Както казваха Отците-основатели, това беше необходимото зло, върху което беше изграден съюзът, но съюзът беше изграден по начин, както казваше Ейбрахам Линкълн, да постави робството по пътя към окончателното му изчезване."

В четвъртък сенатор Котън представи Закона за спасяване на американската история, целящ спиране на финансирането на проекта 1619, инициатива, основана на преподаването на история на САЩ около първите пристигания на кораби с роби в САЩ през август същата година.

Около 60 пострадали полицаи при безредици в Сиатъл

Около 60 пострадали полицаи при безредици в Сиатъл

47 души са били задържани

Проектът спечели наградата "Пулицър" за коментар за създателя си, журналистката от "Ню Йорк таймс" Никол Хана-Джоунс, но той беше подложен на критика от много американски консерватори, като сенатор Котън го определи като "лява пропаганда".

"Цялата предпоставка на фактически, исторически погрешния проект 1619 на "Ню Йорк таймс"... е, че Америка е в основата си, систематично расистка държава в сърцевината си и непоправима", каза сенатор Котън.

"Аз отхвърлям напълно това. Америка е велика и благородна страна, основана на предположението, че цялото човечество е създадено равно. Ние винаги сме се борили да изпълним това обещание, но никоя страна никога не е направила повече, за да го постигне", изтъква още той.

В отговор на законодателството на сенатор Котън, Хана-Джоунс написа в "Туитър", че ако робството е оправдано като средство за постигане на цел, всичко друго също би могло да бъде.

Сенатор Котън отговори, като отрече, че оправдава робството и определи коментарите на Хана-Джоунс като "лъжи".