Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че на срещата за Сирия в Мюнхен се работи за примирие в Сирия и се очаква то да бъде обявено след седмица.

Това заяви Кери по време на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров и специалния пратеник на ООН Стефан де Мистура.

Спирането на огъня трябва да бъде обявено за цялата територия на страната, но няма да включва групировки като ДАЕШ ("Ислямска държава") и "Фронта Нусра".

То трябва да позволи нуждаещите се, особено от обсадени градове, да получат достъп до хуманитарна помощ.

Американски източници заявиха по-рано, че Русия предлага примирие в Сирия от 1 март. Американците искат незабавно спиране на огъня в Сирия, тъй като се опасяват, че до 1 март сирийската армия ще съкруши бунтовниците.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отказа да коментира и призова за избягване на спекулации по въпроса и да се изчакат официални позиции.

Топ дипломатите на САЩ и Русия са в Мюнхен във връзка със започващата ежегодна Мюнхенска конференция за сигурност и среща на групата за Сирия. Конференцията ще продължи от днес до неделя (12-14 февруари). Конфликтът в близкоизточната страна е част от обсъжданията на събитието. Очаква се в кулоарите на форума в Мюнхен да се проведат редица двустранни и многостранни срещи.

В групата за Сирия влизат 17 държави и три организации, включително Русия, Иран, САЩ и Саудитска Арабия.