Белият дом планира в понеделник да обяви предстоящото пътуване на президента на САЩ Джо Байдън до Саудитска Арабия. Това съобщи в събота The Wall Street Journal, като се позовава на свои източници в американската администрация, .

Байдън възнамерява да посети кралството като част от "по-широка обиколка на региона", по време на която планира да спре и в Израел. Източници отбелязват, че в момента плановете на американския лидер включват среща с престолонаследника принц Мохамед бин Салман Ал Сауд.

В събота Байдън каза, че все още не е взел окончателно решение за възможното си посещение в Саудитска Арабия. В същото време той спомена за "по-обща" среща в кралството, посветена на въпросите на сигурността, съобщиха журналисти от пресата на Белия дом.

Отстъплението на Байдън пред Саудитска Арабия

Отстъплението на Байдън пред Саудитска Арабия

Президентът на САЩ ще плати цената

По-рано New York Times твърди, че Байдън е взел решението да пътува до Саудитска Арабия този месец и да се срещне с престолонаследника за първи път. Според изданието американският лидер възнамерява да възстанови отношенията между двете страни, които се влошиха след убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г.

Спирката в Рияд е предвидена като част от планираното пътуване на Байдън до Европа и Израел.

Както припомня The New York Times, по време на предизборната си кампания Байдън обеща да направи Саудитска Арабия "страна измамник".

Според интервюирани от вестника експерти, посещението, ако се осъществи, ще отбележи победата на истинската политика над моралните съображения и ще има за цел да се опита да намали цените на петрола след опитите на САЩ да изолират Русия заради ситуацията около Украйна.

САЩ изпрати служители в Саудитска Арабия да обсъдят добива на петрол

САЩ изпрати служители в Саудитска Арабия да обсъдят добива на петрол

За възможно увеличение на производството