Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е очакван в Далечния изток през следващите дни, съобщава Интерфакс, позовавайки се на "няколко източника". По-рано западната преса писа, че лидерът на Северна Корея може да се срещне с руския президент Владимир Путин в рамките на Източния икономически форум и те да обсъдят доставката на оръжия за войната в Украйна, съобщава руската служба на Би Би Си.

Според събеседник на Интерфакс в правителството на "едно от съставните образувания на Далекоизточния федерален окръг", севернокорейският лидер "може да посети региона в близко бъдеще". Засега не се предоставят други подробности.

Източник на агенцията в друго регионално правителство потвърди, че такава подготовка е в ход. "Ние се подготвяме за посещението на Ким Чен-ун от дълго време", каза той.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изглежда е заминал за Русия за среща на върха с президента Владимир Путин, съобщи в понеделник южнокорейският телевизионен оператор YTN, позовавайки се на неназован високопоставен правителствен източник.

Изглежда, че Ким ще се отправи към североизточната граница на Северна Корея със специален влак, като срещата вероятно ще се проведе още във вторник, според доклада. По-рано телевизионният оператор каза, че срещата може да се състои в сряда.

Путин започва посещението си във Владивосток в понеделник, 11 септември. Той трябва да участва във форума във вторник.

По-рано New York Times съобщи, че Ким Чен-ун ще дойде във Владивосток за разговори с Путин, за да обсъдят доставката на артилерийски снаряди и противотанкови ракети от Северна Корея. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не коментира това изявление. Белият дом и Държавният департамент на САЩ призоваха Северна Корея да не помага на Русия с боеприпаси.

Financial Times, позовавайки се на свои източници, също пише, че Северна Корея е готова да подпише споразумение за доставка на оръжие с Русия. Според него Пхенян може да предложи на Москва боеприпаси, реактивни системи за залпов изстрел и балистични ракети с малък обсег. "Всичко това ще помогне на Москва да отблъсне контранастъплението на Киев", отбелязва изданието. В отговор Русия може да предложи на Северна Корея зърно, петрол, военни технологии и пари в чуждестранна валута, става ясно от публикацията.

Звезден миг за Ким с Путин да заобиколи Китай и да получи достъп до руски военни технологии

Звезден миг за Ким с Путин да заобиколи Китай и да получи достъп до руски военни технологии

Колко тревожен е съюзът между Русия и Ким Чен Ун?