Видеоклипове, разпространявани в социалните медии, показват огромен пожар, обхващащ товарен терминал в Новоросийск, пристанищен град на Черно море в Южна Русия, съобщи "Нюзуик".

Пожарът се е разпространил на площ от 1300 квадратни метра, съобщи руската държавна информационна агенция РИА Новости, която разпространи видео от инцидента, на което се виждат горящи контейнери и небе, изпълнено с черен дим.

Това е последният от поредица мистериозни пожари, които избухнаха в Русия от началото на пълномащабното нахлуване на руската армия в Украйна, което започна през февруари 2022 г.

Руският канал Telegram SHOT също публикува кадри от мястото на инцидента, като каза, че службата за спешна помощ е била предупредена за пожара малко след 9 сутринта местно време.

Местните медии съобщиха, че 42 пожарникари и 14 единици оборудване работят за справяне с огъня. Не се съобщава за жертви.

Русия обвинява Украйна за атаките с дронове в страната, въпреки че Киев официално не поема отговорност. Последната такава атака е от тази нощ, когато трети за последния месец дрон достигна до столицата на РФ Москва. 

Припомняме, че рано в петък на 4 август украински морски дронове атакуваха руска военноморска база близо до черноморското пристанище Новоросийск. В резултат на атаката десантният кораб "Оленегорский Горняк" претърпя тежки щети.

Малко по-късно в резултат на атаката от украински морски дронове в Керченския пролив руски танкер за гориво  беше повреден.

Нова атака срещу руския флот в Черно море

Нова атака срещу руския флот в Черно море

Украйна е използвала морски дронове

От началото на войната в Украйна периодично руските власти се изправят пред предизвикателството на различни инциденти на своя територия, за които не могат еднозначно да обвинят украинските служби - напр. пожари в близост до летища, включително и военни, или петролни бази, но и по жп линии и в търговски центрове. В окупираните от руската армия територии такива инциденти се отнасят към действията на украинските партизани, но не територията на Русия няма доказателства такива групи да действат. Редица такива инциденти украинските власти коментират като действия на вътрешната съпротива и резултат от недоволството на самите руснаци. 

ФСБ - Федералната служба за сигурност на Руската федерация - периодично обявява, че е заловила саботьори, които се ръководят или на които е било платено от украинските служби за сигурност. Интересното е, че тези съобщения от страна на ФСБ зачестяват при два случая - когато в близките дни е имало подобен инцидент и когато руската армия изпитва затруднения в Украйна.

В повечето случаи обаче тези обвинения и дела стават секретни и информацията за тях е недостъпна.