Около 170 000 в Мадрид протестираха днес срещу закона за амнистия, който може да оправдае до 1400 активисти и политици, замесени в неуспешен опит за отделяне на Каталуния от Испания, след непризнат референдум през 2017 г. Това съобщава "Ройтерс", като цитира властите в страната.

До момента това е най-големия от поредица демонстрации в градове в цялата страна срещу амнистията. Бе проведен два дни след като испанският премиер Педро Санчес спечели четиригодишен мандат с подкрепата на каталунските и баските националистически партии в замяна на съгласието им за закона.

Протестиращите, много от които развяваха испански знамена и държаха табели с надписи "Санчес предател" и "Не продавайте Испания", демонстрираха срещу закона, който според четири съдебни асоциации, опозиционни политически партии и бизнес лидери заплашва върховенството на закона и разделението на властите.

Гласуват мандата на Педро Санчес, въпреки протестите срещу амнистията

Гласуват мандата на Педро Санчес, въпреки протестите срещу амнистията

Хиляди испанци се обявиха срещу амнистия за каталунските лидери

Алберто Нунес Фейхоо, лидер на опозиционната консервативна Народна партия, и Сантяго Абаскал, лидер на крайнодясната партия Vox, също присъстваха на марша, организиран от граждански групи. След митинга десетки протестиращи тръгнаха покрай магистрала към двореца Монклоа, резиденцията на премиера в Мадрид.

Референдумът за независимост на Каталуния беше обявен от съдилищата за незаконен и доведе до най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия.

Амнистията ще бъде най-голямата в Испания след пълната амнистия от 1977 г. за престъпления, извършени по време на диктатурата на Франсиско Франко, и първият закон за амнистия, одобрен в Европейския съюз от 1991 г., според испанския изследователски съвет CSIC.

Санчес и каталунските лидери се споразумяха за амнистията

Санчес и каталунските лидери се споразумяха за амнистията

Но за много испанци премиерът нарушава закона с цел политически облаги

Санчес, който спечели парламентарния вот за съставяне на ново правителство в четвъртък със 179 гласа "за" и 171 "против", защити закона, заявявайки, че амнистията ще помогне за намаляване на напрежението в Каталуния.

Протестиращи, включително неонацистки групи, проведоха шумни демонстрации пред централата на социалистите в Мадрид в продължение на 15 нощи подред след обявяването на сделката. Имаше сблъсъци с полицията, при които бяха ранени служители и демонстранти, но като цяло протестите бяха мирни.

В проучване на Metroscopia от средата на септември около 70% от респондентите казаха, че са против идеята за амнистия.

Протестиращи в Барселона казаха "не" на амнистия за каталунските сепаратисти

Протестиращи в Барселона казаха "не" на амнистия за каталунските сепаратисти

Премиерът Санчес се опитва да се задържи на власт с помощта на лидерите