Около 300 000 жители на украинската Одеска област все още нямат електричество след руската атака срещу енергийната инфраструктура, извършена на 10 декември.

"Очакваме значително подобрение на ситуацията утре. Това е тежко изпитание, но всеки ще трябва да го издържи".

Това написа в Telegram началникът на регионалната военна администрация на Одеса Максим Марченко, цитиран от "Укринформ".

Той добави, че сега целите на руснаците стават очевидни за всички.  Русия иска да изтощи украинците в трудния зимен период.

Одеса може да остане без електричество 2-3 месеца

Одеса може да остане без електричество 2-3 месеца

1.5 милиона жители на Одеска област са без електрозахранване

Припомняме, че властите в Одеска област по-рано предупредиха, че областта може да остане на тъмно и в продължение на 2-3 месеца.

Отделът за енергийна оперативна готовност и ефективност на Одеската областна администрация заяви, че възстановяването на енергийните съоръжения може да отнеме повече време, отколкото в предишни случаи след руския обстрел.

В събота вечерта при атака с дрон камикадзе срещу енергийната инфраструктура в Одеска област хиляди хора останаха без електричество, съобщи оперативното командване на Юг.

В обръщението си към украинците тази нощ президентът Володимир Зеленски заяви, че 1,5 милиона жители на Одеска област са без електрозахранване. Ключовият момент днес е енергийният сектор, заяви президентът. Според него освен в Одеса най-тежко е положението в Лвов, Виница, Киев, Тернопол, Суми, Закарпатието, Житомир и Хмелницки регион, а и в Киев.

За ООН пълно спиране на тока в Украйна ще е катастрофа

За ООН пълно спиране на тока в Украйна ще е катастрофа

Да се помогне на цяла държава, е отвъд възможностите на цялата световна хуманитарна общност