Около 500 души излязоха на протест срещу пенсионната реформа в Санкт Петербург, пише "Комерсант", позовавайки се на "Ехото на Москва".

Митингът няма официално разрешение от властите. Той е срещу повишаването на пенсионната възраст. Участниците в акцията от 13 часа започнаха шествие от площад "Ленин".

Хиляди руснаци протестират срещу „канибалската” пенсионна реформа

Хиляди руснаци протестират срещу „канибалската” пенсионна реформа

Повечето демонстрации са забранени в градовете

Те планират да дойдат до Свердловската градина, където да проведат разрешен митинг заедно с дължителите на лихви, предаде "Фонтанка.ру". Според изданието, на акцията присъстват около хиляда души.

Сред участниците е бившият председател на Екатеринбург Евгений Ройзман и бившият депутат на Държавната дума Дмитрий Гудков.

В навечерието на 15 септември градската прокуратура предупреди организаторите на акцията за недопустими нарушения на законодателството. Както заявиха от ведомството, във връзка с комунална авария на площад "Ленин" провежданото мероприятие "може да постави под заплаха здравето на неговите участници". Като алтернативна площадка за акцията на митингуващите бе предложен конкретен парк.

Руският вестник припомня, че аварията на водоснабдителната мрежа на площад "Ленин" стана на 6 септември. Заради ремонта местните власти не разрешаваха провеждането на протестна акция на 9 септември, която бе анонсирана от опозиционния политик Алексей Навални.

Протестиращите все пак се събраха на площада. Акцията завърши с мащабни арести. От полицията не съобщават за точното число на задържаните. По данни на медиите, в полицейските коли се оказаха над 600 души.

Припомняме, последните промени, предложени от президента на Русия Владимир Путин, са пенсионната възраст за жените да бъде увеличена от 55 на 60 години вместо на 63. Ала 5-годишното увеличение на възрастта за пенсиониране на мъжете ще остане, за да се пенсионират на 65 години.