Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че не вижда основания за разширяване на обхвата на западните оръжия в конфликта в Украйна. Той заяви това на събитие в Берлин, съобщи "Тагесхау".

Според Шолц съществуват "ясни правила за доставката на германски оръжия за Киев, които са договорени с Украйна и които работят".

Германският канцлер добави, че целта на неговата политика по отношение на конфликта е "да предотврати прерастването му в много голяма война".

На 20 май украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев обсъжда със западните партньори възможността за използване на доставените оръжия за нанасяне на удари по руска територия.

Конкретни държави не бяха назовани. Преди това The Wall Street Journal и Politico писаха, че Украйна е отправила такова искане към САЩ.

Според The New York Times държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призовава за облекчаване на ограниченията за използване на оръжията, предадени на ВСУ.

Шолц увери Зеленски в подкрепата на Германия за мирната среща на върха

Шолц увери Зеленски в подкрепата на Германия за мирната среща на върха

Сътрудничеството в областта на отбраната и предстоящата конференция за възстановяване на Украйна в Берлин също са били обсъдени

Ръководителят на Пентагона Лойд Остин заяви на 20 май, че очаква Киев да използва оръжията по цели на територията на Украйна.

Според Остин Киев трябва да се съсредоточи върху цели, чието поразяване "би довело до успех в близък бой". Белият дом също така заяви, че "не насърчава и не толерира" атаките срещу Русия с използване на американски оръжия.

Шолц заяви, че не е разговарял с Путин от декември 2022 г

Шолц заяви, че не е разговарял с Путин от декември 2022 г

Според него, след избухването на пълна война Русия и Украйна са се опитали да преговарят, но Москва не е била сериозна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че съюзниците трябва да позволят на Украйна да използва западни оръжия за удари по руска територия на фона на засилените боеве в Харковска област.

В същото време той призна, че това може да доведе до ескалация и призова да се предотврати "пълноценна война между Русия и НАТО в Европа".

Дългата игра на Шолц за Украйна

Дългата игра на Шолц за Украйна

Има ли промяна в германската позиция и защо Берлин тръгна срещу Лондон и Париж

Италианските власти не подкрепиха призива на Столтенберг. Външният министър Антонио Таяни отбеляза, че Италия е неразделна част от НАТО, но подчерта, че "всяко решение трябва да се взема колегиално".

В същото време Лондон разреши на Киев да атакува Крим с британски оръжия. Британският министър на отбраната Грант Шапс призова съюзниците да последват примера му.

Унгария похвали Шолц за отказа му да даде Taurus на Украйна

Унгария похвали Шолц за отказа му да даде Taurus на Украйна

Позицията на германския канцлер за далекобойните ракети била "много разумна"

Великобритания, подобно на други западни държави, не признава резултатите от референдума от 2014 г., с който полуостровът стана част от Русия. Украйна смята Крим за своя собственост.

Москва заяви, че въпросът за принадлежността на полуострова е затворен.

Шолц изключва участието на немски войници във войната в Украйна
Обновена

Шолц изключва участието на немски войници във войната в Украйна

Лондон дори предлага сделка за размяна на ракетите Taurus със Storm Shadow

Русия смята, че доставките на военна помощ за Украйна превръщат западните държави в страни в конфликта. Москва заяви, че това няма да повлияе на изхода от военните действия.

Кремъл смята, че обсъждането на възможността Украйна да използва западни оръжия за нанасяне на удари по Русия може да повиши нивото на ескалация.