Канцлерът на Германия Олаф Шолц не е разговарял с руския президент Владимир Путин от декември 2022 г., разкри той в интервю, цитирано от "Политико".

"Последният ни телефонен разговор беше през декември 2022 г. - преди това разговаряхме по-често", каза Шолц.

Само дни преди Русия да започне пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., Шолц посети Путин в Москва, където седнаха на "безкрайно дълга маса ", припомни той в интервюто от четвъртък, добавяйки, че Путин "е бил притеснен от коронавируса".

Шолц каза, че след избухването на пълна война Русия и Украйна са се опитали да преговарят, но Москва не е била сериозна. "Преговорите се провалиха, защото Русия ги използва само като претекст да премести войските си на изток за голяма офанзива в същото време", каза Шолц.

Путин убеждава Шолц по телефона да преосмисли подхода си към Украйна

Путин убеждава Шолц по телефона да преосмисли подхода си към Украйна

Руският президент нарече "разрушителна" линията на Запада по отношение на конфликта

Германският канцлер, който често е критикуван, защото отказва да изпрати ракети с голям обсег Taurus в помощ на Украйна, се защити: "Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че войната няма да ескалира.

"В същото време Германия подкрепя Украйна с оръжия и боеприпаси повече от всяка друга страна в Европа. Само за това харчим повече от 28 милиарда евро. Повече от много други страни взети заедно."

Обещавайки, че Германия ще "продължи да го прави толкова дълго, колкото е необходимо", той добави, че Путин не трябва да разчита, че подкрепата за Украйна намалява с времето.

Шолц добави, че силата да се сложи край на войната е в ръцете на Путин: "Нека изясня едно нещо: мирът е възможен по всяко време. Путин просто трябва да спре своята варварска кампания и да изтегли войските си.

Дългата игра на Шолц за Украйна

Дългата игра на Шолц за Украйна

Има ли промяна в германската позиция и защо Берлин тръгна срещу Лондон и Париж