Френският президент Франсоа Оланд ще изгуби президентските избори следващата година без значение кои ще бъдат другите опоненти. Това показва социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Рекордно ниският рейтинг на Оланд принуди топ представител на социалистите да предупреди, че френските социалисти са пред риск да бъдат унищожени.

Френският държавен глава, който пое властта през 2012 година, заяви по телевизията миналата седмица, че политиките му започват да се отплащат и нещата се подобряват. Той добави, че ще реши до края на годината дали отново ще се кандидатира за президент.

Но социологически  проучвания, публикувани днес и през уикенда, показват, че френските гласоподаватели не са убедени и перспективите Оланд да бъде преизбран са дори по-лоши.

Проучване на TNS Sofres One Point сочи, че кандидатите от крайнодесния „Национален фронт” и дясноцентристите на бившия президент Никола Саркози ще участват на балотаж, дори и консерваторите да излязат с малко известна кандидатура.

Оланд ще получи с 5 до 7% по-малко подкрепа на първия тур в сравнение с подобно социологическо проучване през декември 2015 година, ако се изправи срещу бившия премиер Ален Жупе или бившия държавен глава Никола Саркози.

Ситуацията около настоящия френски президент изглежда още по-тежка, след като същото проучване показва, че по-малките леви партии взети заедно ще спечелят повече гласове от Оланд.

Ако левите не действат заедно, те ще бъдат маргинализирани за 20 години, каза лидерът на социалистите Жан-Кристоф Камбаделис пред телевизия LCI.

Според социологическото изследване Оланд ще спечели 14-16% на първия тур на президентските избори – само 1 или 2% пред левия политик Жан-Люк Меланшон. Зелените и крайнолевите ще съберат общо 8-10%.

Друго проучване от неделя на Ifop разкрива, че само 14% от анкетираните имат позитивно мнение за Оланд – най-лошият рейтинг на френски лидер 12 месеца преди президентския вот.