Народът на Судан е изложен на "непосредствен риск от глад". За това предупредиха агенциите на ООН след над година война между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа, съобщава "Ройтерс".

Около 18 милиона души вече страдат от остър глад, включително 3,6 милиона деца, които страдат от остро недохранване, става ясно от съвместно изявление на ръководителите на ООН, включително върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк.

"Времето изтича за милиони хора в Судан, които са изложени на непосредствен риск от глад, прогонени от земите си, живеят под бомбардировки и са откъснати от хуманитарна помощ", се добавя в изявлението.

Боевете избухнаха в столицата Хартум през април 2023 г. и бързо обхванаха цялата страна, като възобновиха етническото кръвопролитие в региона западен Дарфур и прогониха милиони души - най-голямата криза с разселване в света.

СЗО предупреждава за драматично влошаване на кризата в Судан

СЗО предупреждава за драматично влошаване на кризата в Судан

Разпределението на хуманитарна помощ и медицински консумативи остава ограничено

"Без незабавна и голяма промяна, ще се изправим пред кошмарен сценарий: глад ще обхване големи части от страната", се подчертава в изявлението, подписано и от шефа на ООН по въпросите за хуманитарна помощ Мартин Грифитс.

Войната избухна, след като дълго тлеещото напрежение около интегрирането на Силите за бърза подкрепа с армията ескалира. Специалният съветник на ООН за предотвратяване на геноцида миналата седмица заяви, че има риск от геноцид в части от Дарфур.

В доклад, подкрепен от ООН през март, се посочва, че са необходими незабавни действия за "предотвратяване на масова смърт и пълен срив на поминъка и предотвратяване на катастрофална криза на глада в Судан".

Хуманитарни организации алармират за "библейски глад" в Судан

Хуманитарни организации алармират за "библейски глад" в Судан

Достъпът до храна остава ограничен поради военните действия и повредената инфраструктура