Световната здравна организация предупреди, че кризата в Судан може да се влоши през следващите месеци, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че разпределението на хуманитарна помощ и медицински консумативи остава ограничено.

Войната в африканската страна избухна на 15 април миналата година между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа. Конфликтът опустоши инфраструктурата на страната, причини риск от глад и доведе до разселване на милиони хора в и извън Судан.

Хиляди цивилни загинаха, въпреки че няма точни данни за броя на жертвите, а двете воюващи страни бяха обвинени в извършване на военни престъпления.

УНИЦЕФ предупреди за катастрофален глад в Судан

УНИЦЕФ предупреди за катастрофален глад в Судан

730 хиляди деца се нуждаят от животоспасяващо лечение

"Времето изтича. Без спиране на боевете и безпрепятствен достъп за доставка на хуманитарна помощ кризата в Судан ще се влоши драматично през идните месеци и може да засегне целия регион", подчерта говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.

Виждаме само върха на айсберга и ситуацията може да бъде много по-страшна, предупреди той.

Линдмайер посочи, че 15 милиона души се нуждаят от спешна здравна помощ и че болести като холера, малария и денга се разпространяват в страната.

По негови думи медицинските доставки в страната покриват едва около 25% от нуждите, а между 70% и 80% от здравните заведения в Судан не функционират поради конфликта.

"Някои щати, като Дарфур, не са получили медицински консумативи през последната година", отчете Линдмайер и допълни, че епидемиите от болести се увеличават, тъй като обществените здравни услуги, включително ваксинациите, са нарушени.

Хуманитарни организации алармират за "библейски глад" в Судан

Хуманитарни организации алармират за "библейски глад" в Судан

Достъпът до храна остава ограничен поради военните действия и повредената инфраструктура