Специалният докладчик на ООН по правата на човека в Иран призова за независимо разследване на твърденията за екзекуции на хиляди политически затворници по държавна поръчка през 1988 г. и ролята, изиграна от новоизбрания президент Ебрахим Раиси като заместник-прокурор на Техеран по това време, съобщава "Ройтерс".

Джавайд Рехман заяви, че през годините неговият офис е събирал доказателства по случая, които е готов да сподели, ако Съветът на ООН по правата на човека или друг орган започне безпристрастно разследване.

Той призна, че е обезпокоен от информацията, че някои "масови гробове" се унищожават като част от продължаващо прикриване извършените престъпления.

Мисля, че е време и е много важно сега, когато г-н Раиси е президент, да започнем да разследваме случилото се през 1988 г. и ролята на хората, заяви Рехман от Лондон, където преподава ислямско и международно право.

Amnesty International настоява иранският президент Раиси да се разследва за престъпления срещу човечеството

Amnesty International настоява иранският президент Раиси да се разследва за престъпления срещу човечеството

За екзекуции на хиляди политически затворници през 1988 г.

Според него разследването е в интерес на Иран и може да осигури спокойствието на много семейства.

В противен случай ще имаме много сериозни опасения относно този президент и ролята, която той е изиграл в тези екзекуции, подчерта Рехман.

Срещу консервативния съдия и настоящ президент на Иран Ебрахим Раиси са наложени санкции от страна на САЩ заради твърденията на Вашингтон и активисти, че той е участвал като един от четиримата съдии, наблюдавали убийствата през 1988 г.

В доклад от 2018 г. "Амнести интернешънъл" изчисли броя на екзекутираните на около 5000, пояснявайки, че "реалният брой може да бъде по-голям".

На въпрос дали е замесен в убийствата, самият Раиси отговори: "Ако съдия, прокурор е защитил сигурността на хората, той трябва да бъде похвален. Гордея се, че защитавах човешките права на всяка позиция, която съм заемал досега".

Иран избра новия си президент - консервативния съдия Раиси

Иран избра новия си президент - консервативния съдия Раиси

Той е под санкции на САЩ и е свързан с минали екзекуции на политически затворници