Разследващата комисия на Съвета на ООН по правата на човека, която разследва най-скорошния изблик на насилие на границата между Израел и Газа, представи констатациите си, посочвайки, че е открила "разумни основания", че израелските сили за сигурност са нарушили международното право, съобщават световните осведомителни агенции.

Заседанието на комисията започна с поредица от видеоклипове от демонстрации на границата от страната на Газа и описание на инциденти, свързани с жертвите и нараняванията от палестинска страна. Председателят на комисията Сантяго Кантон заяви в началото на заседанието, че неговият панел е установил, че по-голямата част от протестиращите палестинци са невъоръжени.

Пореден кървав протест в Газа

Пореден кървав протест в Газа

Трима млади мъже са били застреляни от израелски военни

Съветът е установил, че много деца са били убити, някои директно от жив огън, и че Израел директно е застрелял журналисти, които са били според съвета ясно обозначени като такива.

На въпрос дали Израел умишлено стреля по деца и журналисти, членът на съвета Сара Хюсеин потвърди, че съветът смята, че Израел е знаел, че те са деца и журналисти и въпреки това ги е застрелял.

"Няма оправдание за стрелба срещу деца и хора с увреждания, които не представляват риск", подчерта Хюсеин.

Сблъсъци и жертви на многохиляден протест в Газа

Сблъсъци и жертви на многохиляден протест в Газа

Подобни протести и насилия са почти всекидневие в региона

"Макар че някои смъртни случаи може да са били разгледани от вътрешни разследвания на израелските въоръжени сили, наказателни разследвания бяха открити само в пет случая, включително смъртта на четири деца", се казва в доклада.

Външният израелски министър Израел Кац отхвърли доклада и нарече съвета "театър на абсурда", добавяйки, че те били "произвели още един враждебен доклад, фалшив и предубеден срещу Израел". Той изтъкна, че докладът е основан на "фалшива информация, която дори не е била проверена" и че "цялата му цел е да оклевети единствената демокрация в Близкия изток и правото му да се защитава срещу тероризма на ужасна организация".

Според данни в доклад на ООН, публикуван миналия месец и потвърден от израелски служители по сигурността, 295 палестинци са били убити и около 6000 ранени при жив огън след началото на демонстрациите, които започнаха в края на март миналата година.

Израел вдига нова стена по границата с Газа

Израел вдига нова стена по границата с Газа

Тя ще замени металната ограда, която не е успяла да възпре преминаването на границата

"Комисията установи разумни основания да смята, че Израел е нарушил тези права, когато силите му са използвали смъртоносна сила срещу деца, които не са представлявали непосредствена заплаха за смъртта или сериозни наранявания на други хора по времето, когато са простреляни", се добавя в доклада.

Комисията препоръча правителството да разследва всяко убийство, свързано с протестите.

13 000 палестинци протестират край Газа

13 000 палестинци протестират край Газа

Пореден многохиляден протест