Военни престъпления са извършени от всички страни в конфликта между Израел и "Хамас". Това заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, цитиран от "Ройтерс".

Той призова за разследване и виновниците да бъдат подведени под отговорност.

"Очевидни нарушения на международните човешки права и хуманитарните закони, включително военни престъпления и вероятно други престъпления съгласно международното право, са извършени от всички страни", посочи той пред Съвета по правата на човека на ООН в Женева.

"Време е - отдавна минало време - за мир, разследване и понасяне на отговорност".

Бойци на "Хамас" убиха 1200 души и взеха 253 заложници при атака срещу Израел на 7 октомври.

Нападението беше последвано от израелска офанзива в ивицата Газа, целяща да спаси останалите заложници и да унищожи "Хамас". Здравните власти в палестинския анклав твърдят, че най-малко 30 035 палестинци са били убити, а 70 457 - ранени, от началото на войната.

"Хамас" попари оптимизма на Байдън за примирие в Газа

"Хамас" попари оптимизма на Байдън за примирие в Газа

Очакванията на САЩ не отразявали действителната ситуация на място

Тюрк заяви, че неговата служба е регистрирала "много инциденти, които могат да се равняват на военни престъпления от страна на израелските сили".

По негови думи има и индикации, че израелските сили са участвали в "произволно или непропорционално" набелязване на цели в нарушение на международното право.

Израел увери, че прави всичко възможно, за да сведе до минимум щетите за цивилните.

Тюрк посочи, че палестински въоръжени групировки, които безразборно изстрелват снаряди в Южен Израел и държат заложници, също нарушават международното хуманитарно право.

Съдът в Хага призна правото на палестинците в Газа да бъдат защитени от геноцид
Обновена

Съдът в Хага призна правото на палестинците в Газа да бъдат защитени от геноцид

Палестинците са защитена група съгласно конвенцията за геноцида, каза съдът

Миналия месец Международният съд в Хага нареди на Израел да предотврати актове на геноцид срещу палестинци и да направи повече в помощ на цивилните. Съдът обаче не нареди прекратяване на огъня.

Тюрк предупреди, че перспективата за израелско сухопътно нападение в граничния град Рафах, където се смята, че са потърсили убежище около 1,5 милиона души, "ще влоши кошмара, нанесен на хората в Газа до ново, дистопично измерение".

"Не виждам как подобна операция би могла да бъде в съответствие със задължителните временни мерки, издадени от Международния съд", допълни той.

Тюрк добави, че подобна сухопътна офанзива би довела до огромни загуби на живот, би увеличила риска от зверства, би предизвикала повече разселвания и би "подписала смъртна присъда за всяка надежда за ефективна хуманитарна помощ".

Израел отхвърли обвиненията за геноцид на Южна Африка

Израел отхвърли обвиненията за геноцид на Южна Африка

Обвиненията представлявали силно изкривяване на реалността