Мисията на ООН за подпомагане на Ирак (UNAMI) е готова да действа като посредник в преговорите между правителството в Багдад и Иракски Кюрдистан, обявил едностранно независимост, заявява официалният говорител на генералния секретар на Световната организация Стефан Дужарик, цитиран от ТАСС.

Според него, Мисията на ООН "взе под внимание" изявлението на иракския федерален съд, който потвърди, че конституцията на страната премахва възможността за разделяне на Иракски Кюрдистан. 

Отбелязва, че мисията на ООН "призовава правителството на Иракски Кюрдистан да приеме, подкрепя и уважава", това решението на Федералния съд.

Иракските власти съобщават, че са поели от кюрдите границата с Турция

Иракските власти съобщават, че са поели от кюрдите границата с Турция

Кюрдските регионални власти отричат да са предавали границат

"Мисията на ООН отново подчерта спешната необходимост от политически диалог и преговори между Багдад и Ербил в духа на партньорство и зачитане на иракската конституция, което само по себе спазва конституционните права на Иракски Кюрдистан", допълва Дужарик.

Мисията също потвърди готовността си да помогне в този диалог и разговори, ако това бъде поискано от федералното правителството и Иракски Кюрдистан ", заяви говорителят на генералния секретар на ООН.

Сблъсъци в Иракски Кюрдистан след оттеглянето на Барзани

Сблъсъци в Иракски Кюрдистан след оттеглянето на Барзани

Без пешмерга иракската армия никога нямаше да успее да освободи град Мосул