Общото събрание на ООН прие в неделя "Пакт за бъдещето", съобщава "Ройтерс"

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви: "Тук сме, за да върнем мултилатерализма от ръба", каза Гутериш на срещата на върха.

Пактът, който включва и анекс за работа за отговорно и устойчиво дигитално бъдеще, беше приет без гласуване в началото на двудневната среща на върха на бъдещето. Споразумението дойде след около девет месеца преговори.

Гутериш отдавна настоява за пакта, който обхваща теми като мир и сигурност, глобално управление, устойчиво развитие, изменение на климата, цифрово сътрудничество, права на човека, пол, младеж и бъдещи поколения. Той излага 56 по-важни действия, които страните са се ангажирали да постигнат.

"Ние признаваме, че многостранната система и нейните институции, с Организацията на обединените нации и нейния Устав в центъра, трябва да бъдат укрепени, за да бъдат в крак с променящия се свят. Те трябва да са годни за настоящето и бъдещето - ефективни и способни, подготвени за бъдещето, справедлив, демократичен, справедлив и представителен за днешния свят, приобщаващ, взаимосвързан и финансово стабилен. Днес обещаваме ново начало в мултилатерализма. Действията в този пакт имат за цел да гарантират, че Организацията на обединените нации и други ключови многостранни институции могат да осигурят по-добро бъдеще за хората и планетата, позволявайки ни да изпълним нашите съществуващи ангажименти, докато се издигаме към нови и възникващи предизвикателства и възможности", се казва в документа.

България е за реформа на ООН

България е за реформа на ООН

Това послание отправи министър-председателят Димитър Главчев по време на Срещата на върха за бъдещето в Ню Йорк

Глобалните кризи подчертаха необходимостта от реформа на ООН и основен ремонт на международните финансови системи. Сред тези предизвикателства са продължаващи войни в Украйна, Газа и Судан; изоставащите усилия за смекчаване на изменението на климата; широко разпространени проблеми с държавния дълг; и опасения относно напредъка на технологиите без управление.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин обаче разкритикува преговорите и приемането на пакта.

Русия не успя в опита си да включи поправка - подкрепена от Северна Корея, Сирия, Никарагуа, Беларус и Иран - която би посочила, че "Объединените нации и нейната система няма да се намесват по въпроси, които по същество са във вътрешната юрисдикция на който и да е състояние."