Агенцията на ООН за бежанците призова в сряда Пакистан да спре депортирането на афганистански бежанци без документи по време на зимния сезон, съобщава "Ройтерс". Пакистанската полицията продължава да претърсва домове и да експулсира нелегални мигранти, в това число и десетки хиляди афганистанци, които още не са напуснали страната.

Миналия месец Исламабад обяви, че ще експулсира над един милион бежанци без документи, предимно граждани на Афганистан, на фона на спор с Кабул по обвинения, че укрива антипакистански бойци. Над 370 000 афганистанци са избягали от Пакистан от 1 октомври.

"Агенцията на ООН за бежанците призовава правителството на Пакистан да спре тези масови завръщания през този суров зимен сезон, защото студът в Афганистан е наистина смъртоносен и може да отнеме животи", заяви регионалният говорител на агенцията Бабар Балоч пред "Ройтерс". "Говорим за отчаяни жени, деца и мъже, които са в движение и напускат Пакистан на тълпи", добави той.

Афганистан пита за активите на бежанците, изгонени от Пакистан

Афганистан пита за активите на бежанците, изгонени от Пакистан

Мигрантите разказват, че има ограничения върху изнасянето на пари и имущество в Афганистан от Пакистан

Агенцията настоя, че връщането на афганистанците трябва да бъде доброволно и че Пакистан трябва да идентифицира уязвимите лица, които се нуждаят от международна закрила.

В Пакистан живеят над 4 милиона афганистански мигранти и бежанци, около 1,7 милиона от които са без документи. Много от тях дойдоха, след като талибаните си върнаха Афганистан през 2021 г., а голям брой са в страната след съветската инвазия през 1979 г.

Пакистанската полиция претърсва бежанските селища за тези, които не са напуснали доброволно, като се започне от пристанищния град Карачи, където живеят стотици хиляди афганистанци. Всеки, който остане, може да бъде принудително изгонен. Хиляди афганистанци са преминали в нелегалност в Пакистан, за да избегнат депортиране, понеже имат съмнения за безопасността си ако се върнат в управлявания от талибаните Афганистан.

Досега Исламабад не е приемал призивите на международни организации и агенции за бежанците да преразгледа плановете си за депортиране. Върховният съд на Пакистан прие петиция, подадена от правозащитници, които искат да спрат депортирането, която все още не е взета за изслушване, се казва в съдебна заповед, издадена в сряда.

Талибаните се възмутиха от заплахата за експулсиране на афганистански мигранти от Пакистан

Талибаните се възмутиха от заплахата за експулсиране на афганистански мигранти от Пакистан

Според талибаните проблемите със сигурността на Пакистан са вътрешни