Генералната асамблея на ООН прие резолюция, в която осъжда нарушаването на човешките права и анексирането на Крим, предадоха информационните агенции.

В документа Русия е определена като окупираща държава.

Осъжда се "временната окупация от Руската федерация на част от територията на Украйна - Автономна република Крим и град Севастопол".

В резолюцията се казва още, че ООН не признава анексията.

Световната организация призовава Русия да вземе всички необходими мерки за незабавното прекратяване на нарушаването на човешките права в Крим, включително незаконните арести и мъченията, всички други прояви на жестокост и унижаване на човешкото достойнство.

Руската прокуратура подгони Ксения Собчак за признанието, че Крим е украински

Руската прокуратура подгони Ксения Собчак за признанието, че Крим е украински

Образувана е проверка...

Текстът на резолюцията е предложен от Украйна в съавторство с 30 други държави. Документът беше приет със 70 гласа. Освен Русия против одобряването му гласуваха представителите на 26 държави, сред които Северна Корея, Сърбия, Куба, Венецуела, Беларус, Армения, Индия, Китай, Казахстан. 76 държави гласуваха "въздържал се".

"Целта на обновената резолюция е да консолидира подкрепа за Украйна по въпроса за деокупацията на украинския полуостров. По-точно, в нея е включено искане към Русия да изпълни временните мерки от постановлението на Международния съд на ООН във връзка със забраната на меджлиса на кримските татари, а също се подчертава необходимостта от обучение на украински и кримско-татарски език." - коментира говорителят на постоянното представителство но Украйна в световната организация Олег Николенко.