Русия трябва да спазва санкциите на ООН срещу Северна Корея. За това настоя в петък генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, цитиран от "Ройтерс".

"Има санкции, одобрени от Съвета за сигурност по отношение на КНДР, каза Гутериш пред репортери в петък. Всички отношения, които която и да е страна има с КНДР, включително Руската федерация, трябва изцяло да спазват тези санкции."

Мисията на Русия в ООН отказа да коментира.

Реакцията на Запада на посещението на руския президент Владимир Путин в КНДР е истерична и конвулсивна. Това отчасти се дължи на историческата омраза на Вашингтон към Пхенян. Това заяви по-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. 

Припомняме, че изявлението на Гутериш бе направено, след като тази седмица двете страни задълбочиха връзките си и се съгласиха да предоставят незабавна военна помощ, ако някоя от тях се сблъска с въоръжена агресия.

Пактът - подписан от руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в сряда - следва обвиненията на САЩ, че Пхенян е предавал оръжия на Русия за използване срещу Украйна, която нахлу през февруари 2022 г. Както Москва, така и Пхенян отрекоха обвиненията.

Министерството на външните работи на Южна Корея съобщи, че е привикало руския посланик в знак на протест срещу пакта между Русия и Северна Корея, подписан в Пхенян тази седмица. 

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на 28 юни за Северна Корея, казаха дипломати. Заседанието е по искане на САЩ, Франция, Великобритания, Южна Корея и Япония, които искат да обсъдят трансферите на оръжия от Пхенян в нарушение на резолюциите на Съвета.

ISW: Путин използва общата история за бъдещи ползи от КНДР

ISW: Путин използва общата история за бъдещи ползи от КНДР

В своята статия умело руският президент намекна, че все още общите врагове са същите и трябва да се борят заедно срещу тях

Северна Корея е под санкции на ООН от 2006 г. насам заради своите ядрени програми и програми за балистични ракети и тези мерки бяха засилени през годините - с подкрепата на Русия.

През последните няколко години 15-членният Съвет за сигурност беше разделен относно това как да се справи с Пхенян. Русия и Китай казват, че повече санкции няма да помогнат и искат тези мерки да бъдат облекчени. Те предложиха някои санкции да бъдат премахнати през декември 2019 г., но така и не подложиха проекторезолюцията си на гласуване.

През май 2022 г. двете страни наложиха вето на водения от САЩ натиск за налагане на повече санкции на ООН срещу Северна Корея заради подновените изстрелвания на балистични ракети. След това през март Русия наложи вето върху подновяването на група от експерти, които наблюдават прилагането на санкциите на ООН.

Китай внимателно претегля плюсовете и минусите от сближаването на Русия с КНДР

Китай внимателно претегля плюсовете и минусите от сближаването на Русия с КНДР

Пекин има определени резерви по отношение на задълбочаващото се сътрудничество между двете страни

Преди групата да се разпусне в края на април, трима от експертите пътуваха до Украйна и в доклад до Съвета за сигурност установиха, че отломките от ракета, паднала в украинския град Харков на 2 януари, са от севернокорейска балистична ракета от серията Hwasong-11.

Китай и Русия твърдят, че съвместните военни учения на Съединените щати и Южна Корея провокират Пхенян, докато Вашингтон обвинява Пекин и Москва, че насърчават Северна Корея, като я предпазват от нови санкции.