Използването на хвърлени от въздуха бомби с по-голям обсег от страна на Русия е основната причина за увеличението на цивилните жертви в Украйна между март и май, съобщи в сряда Офисът на Върховния комисар за правата на човека (ОВКПЧ) при ООН, цитиран от Ройтерс.

Тези боеприпаси са причинили широкоразпространени щети на цивилни имоти и инфраструктура, особено в районите близо до фронтовата линия, посочва ОВКПЧ в доклад за правата на човека в Украйна. "Повишената употреба на мощни въздушно-спуснати бомби с по-голям обсег от руските въоръжени сили се превърна в значителна причина за нарастването на цивилните жертви и масовото унищожение на цивилна инфраструктура в общностите на фронтовата линия," се казва в доклада, който обхваща периода между март и май.

ОВКПЧ установи, че само в Харковска област руската офанзива е довела до смъртта на 78 цивилни и раняването на 305 други от 10 до 31 май. Между март и май най-малко 436 цивилни са убити и 1760 са ранени в Украйна, според ОВКПЧ. Реалните цифри вероятно са по-високи поради ограничен достъп до фронтовата линия и териториите, окупирани от Русия

"Преобладаващото мнозинство от цивилните жертви (96 процента) бяха причинени от използването на експлозивни оръжия с широки зони на въздействие в населени места, като артилерийски снаряди, бомби, ракети, планиращи боеприпаси и други експлозивни боеприпаси, спуснати от безпилотни летателни апарати," се казва в доклада, който ще бъде представен пред Съвета за правата на човека на ООН в Женева на 9 юли. Други жертви са свързани с експлозии на мини и други взривоопасни предмети от войната.

Русия многократно отрича да атакува цивилни от началото на пълномащабната инвазия в съседната си държава през февруари 2022 г.

ОВКПЧ заяви, че подновените атаки на Русия срещу украинската енергийна инфраструктура между март и май бяха най-мащабните след зимата на 2022-2023 г., причинявайки масови прекъсвания на електрозахранването, които засегнаха водоснабдяването и комуникационните мрежи. "Кумулативният ефект от тези устойчиви атаки върху енергийната инфраструктура може потенциално да лиши цивилното население от услуги, необходими за неговото оцеляване, особено с наближаването на зимния сезон," се казва в доклада.

Жертви и ранени след руски удари край Харков и в Днипро
Обновена

Жертви и ранени след руски удари край Харков и в Днипро

Атаките близо до село Борова са се засилили, тъй като руските сили се опитват да проучат слабостите в украинската отбрана