Един човек загина, а други четирима бяха ранени при руски атаки в североизточния район на Харков в Украйна в сряда, съобщиха местните власти, цитирани от "Ройтерс".

Областните прокурори на Харков съобщиха, че един човек е бил убит и двама ранени при нападение в село Борова. В резултат на атаката са повредени 10 къщи, някои магазини и административна сграда.

В село Руска Лозова двама души са ранени при удар в ранните часове с две ракети С-400, съобщиха от прокуратурата, позовавайки се на предварителна информация.

В резултат на атаката на руските войски в Днипро бяха убити трима души. Ранени са 24 души, съобщи ръководителя на областната администрация на Днепропетровска област Сергей Лисак.

"Сутринта не беше добра за нас. Врагът започна комбинирана атака срещу нашия град", каза Лисак във видео, публикувано в приложението за съобщения Telegram.

От ранените 11 са откарани в болница, а двама са в тежко състояние, каза той.

Лисак публикува снимки на аварийни работници, които разчистват натрошени стъкла и гасят пожари.

Руските военни атакуваха Днепър с ракети и безпилотни самолети сутринта на 3 юли. По последни данни в резултат на обстрела са загинали 5 души, а 34 са ранени.

Кметът на Днипро Борис Филатов  обяви четвъртък за ден на траур. Той съобщи, че са нанесени щети на две училища и три детски градини с множество изпочупени прозорци. Отломки от ракети паднаха в детска болница и две други болнични сгради бяха повредени. Търговски сгради също са повредени, казаха служители.

Русия многократно е отричала, че е атакувала цивилни, откакто започна пълномащабно нахлуване в своя съсед през февруари 2022 г.

Украинският президент Владимир Зеленски отново призова западните съюзници да доставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, за да отблъснат атаките на руската армия.

"Само две неща могат да спрат този руски терор - съвременните системи за противовъздушна отбрана и обсега на нашите оръжия. Мирът може да защити живота и за това е необходима решимостта на лидерите. Решителност, която може и трябва да превърне защитата от терор отново в норма", каза Зеленски.

Украйна атакува руски бойни кораби в Новоросийск
Обновена

Украйна атакува руски бойни кораби в Новоросийск

Работата на пристанището е възобновена