Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш коментира, че враждуващи в 11 държави са отговорили положително на призива му за глобално прекратяване на огъня за справяне с пандемията на коронавирус, съобщава АП.

Но има огромни трудности пред превръщането на думите в мир. Боеве ескалират в големи конфликти, включително Йемен, Либия и Афганистан.

Гутериш призова всички правителства, групи и хора с влияние "да настояват и да оказват натиск на бойците по света да свалят оръжията". Той нарече нуждата спешна, защото COVID-19 сега се насочва към всички конфликтни области.

Гутериш каза на брифинг в централния щаб на ООН в Ню Йорк в петък, че призивът му се корени в признанието, че "днес трябва да има само една битка в нашия свят: нашата споделена битка срещу COVID-19".

Ръководителят на ООН посочи нарастващ брой съгласия за прекратяване на огъня от 70 държави, гражданско общество, религиозни лидери, включително папа Франциск, и повече от един милион души в онлайн призив.

Той заяви, че страните в конфликти в Камерун, Централноафриканската република, Колумбия, Либия, Мианмар, Филипините, Южен Судан, Судан, Сирия, Украйна и Йемен също са изразили своето съгласие с призива.

Но Гутериш добави: "Има огромни затруднения с прилагането, тъй като конфликтите се разпалват от години, недоверието е дълбоко, с много провокации и много подозрения."

ООН: Преодоляването на Covid-19 трябва да доведе до по-добър свят

ООН: Преодоляването на Covid-19 трябва да доведе до по-добър свят

Според Гутериш само обединен светът може да се изправи с пандемията от Covid-19