Комисията на ООН изрази загриженост в петък, че мексиканското правителство не е приело нейните препоръки, насочени към предотвратяване на изчезвания в латиноамериканската страна, предаде "Ройтерс".

"Със загриженост отбелязваме, че някои от препоръките, отправени от Комисията срещу насилствените изчезвания към Мексико през 2015 и 2018 г., все още чакат да бъдат изпълнени", каза пред репортери Кармен Вила, член на комисията.

Тя добави, че по време на пандемията на коронавирус се наблюдава чувствително увеличение на изчезванията на деца, юноши и жени в Мексико.

Мексико е най-смъртоносната държава в света за журналистите през 2020 г.

Мексико е най-смъртоносната държава в света за журналистите през 2020 г.

Девет журналисти са убити в Мексико през 2020 г.

Сред препоръките, които все още не са изпълнени, каза Вила, са борба с безнаказаността и справяне с основните причини за кризата с изчезването в Мексико.

По официални данни в момента в Мексико има 95 121 изчезнали лица. Не е ясно колко от тези случаи представляват насилствени изчезвания, което означава, че са извършени от държавни органи или групи, действащи с официална подкрепа.

В отговор правителството на Мексико заяви, че има "значителни предизвикателства" в борбата с насилствените изчезвания и обеща да работи с комисията за напредък в усилията за разследване на случаи и търсене на изчезнали хора.

В момента Мексико е на второ място след Ирак, като страната с най-голям брой спешни действия, представени на Организацията на обединените нации, защитен механизъм за случаи на насилствено изчезване.

Пореден масов гроб в Мексико

Пореден масов гроб в Мексико

Най-вероятно жертви на наркокартелите

Един от най-бруталните случаи на изчезвания е от преди шест години, когато изчезнаха 43 студенти от колеж. Неразрешеният случай предизвика широко обществено недоволство в Мексико.

Масови гробове на жертви на наркомафията се разкриват всяка година.