ООН е готова да вземе "сърцераздирателното" решение да се изтегли от Афганистан през май, ако не успее да убеди талибаните да позволят на местните жени да работят за организацията. Това заявиха официални лица, цитирани от в. "Асошиейтед прес".

Предупреждението идва, след като служители на ООН прекараха месеци в преговори с лидерите на талибаните с надеждата да ги убедят да направят изключения от твърдолинейния указ, забраняващ на местните жени да работят за организацията.

Според оценките 2/3 от населението на страната, или 28 милиона души, се нуждаят от хуманитарна помощ през настоящата година, а правителството на САЩ и други членове на Г-7 заплашват да я намалят.

Талибаните отказаха да променят позицията си, обявена през декември, очевидно по заповед на своя уединен лидер Хибатула Ахундзада. Жените съставляват около 1/3 от персонала на местните агенции за подпомагане и са смятани за най-уязвими към всякакви намаления на помощта. Указът ограничава и достъпа на жените до образование.

3300 афганистанци, наети от ООН - 2700 мъже и 600 жени - си останаха у дома от 12 април, когато талибаните заявиха, че афганистанските служителки на организацията вече не могат да ходят на работа. Но те продължават да работят и ще им се заплаща, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик. Международният персонал на ООН от 600 души, сред които 200 жени, не е засегнат от талибанския указ.

УНИЦЕФ: Повече от 1 милион афганистански момичета остават без образование

УНИЦЕФ: Повече от 1 милион афганистански момичета остават без образование

Заради забраните, наложени от талибанския режим

"Мисля, че няма друг начин, по който да го нарека, освен сърцераздирателно. Искам да кажа, че ако си представя семейството на ООН да не е в Афганистан днес, имам пред себе си образите на милиони млади момичета, млади момчета, бащи, майки, които по същество няма да имат достатъчно храна", заяви ръководителят на Програмата за развитие на ООН (ПРООН) Ахим Щайнер.

Въпреки първоначалните обещания за по-умерено управление, отколкото по време на предишния си престой на власт през 90-те години на миналия век, талибаните наложиха суров режим, откакто застанаха начело на държавата през 2021 г., след като силите на САЩ и НАТО се изтеглиха след две десетилетия война. Те се върнаха към някои от най-известните си практики, като публични екзекуции и широкообхватни ограничения върху правата и образованието на жените.

Щайнер заяви, че новите ограничения за служителите на ООН означават, че наближава "много фундаментален момент". "Очевидно нашата надежда и очакване е, че ще надделее някакъв здрав разум", посочи той.

Потенциалното изтегляне идва на фона на прогнозите, че напускането на ООН и други агенции може да засегне най-много жените и децата.

Талибаните забраниха на жените и да влизат в ресторанти

Талибаните забраниха на жените и да влизат в ресторанти

Засега само в една провинция

В доклад на Международната кризисна група от февруари се посочва, че жените и момичетата често получават най-малък дял храна в афганистанските семейства и са по-уязвими от недохранване и болести.

Изразява се загриженост и относно дългосрочното въздействие на оттеглянето на хуманитарните групи. "Ако напуснат, международните служби може да имат трудности да се върнат в Афганистан в бъдеще", се предупреждава в доклада.

"Договарянето на достъп до селските общности не е само въпрос на получаване на разрешение от талибаните; на много места неправителствените организации са поддържали връзки със селяните от години, дори десетилетия. Възстановяването на нивото на доверие, което имат в момента, след изоставянето на тези общности, не би било никак леко".

Предупреждението на ООН идва на фона на сложна обстановка за хуманитарните служби в Афганистан, където някои вече решиха да прекратят дейността си. ООН и други хуманитарни групи бяха сред малкото изключения, позволяващи на жените да работят при специфични обстоятелства в областта на здравеопазването, образованието и храненето, докато висши служители на ООН безуспешно се опитваха да убедят талибаните да отменят своя указ от декември.

ООН: По заповед на талибаните афганистанските жени не могат да работят

ООН: По заповед на талибаните афганистанските жени не могат да работят

Това е последната тревожна тенденция