86-годишният папа Франциск ще претърпи коремна операция в сряда следобед в римската болница "Джемели", се казва в изявление на Ватикана, цитирано от Ройтерс.

Добавя се, че неговият медицински екип е решил през последните дни, че е необходима операция и че се очаква той да остане в болница "няколко дни", за да се възстанови.

Той ще претърпи операция на корема под обща анестезия, съобщиха от Ватикана.

Папа Франциск е бил откаран в болницата след ежеседмичната си обща аудиенция във Ватикана в сряда сутринта, където не е споменал нищо за планираната операция. Той прекара във вторник 40 минути за преглед в същата болница.

Папата, който отбеляза 10-ата годишнина от своя понтификат през март, често използва инвалидна количка или бастун, за да ходи поради постоянни болки в коленете.

През юли 2021 г. му беше отстранена част от дебелото черво при операция заради болестно състояние на червата, наречено дивертикулит. Той каза по-рано тази година, че този проблем се е възобновил.

Миналата година папата каза, че не иска да оперира коляното си, тъй като общата анестезия за операцията на дебелото му черво е довела до неприятни странични ефекти.

Папата прекара пет дни в болница по-рано тази година с белодробна инфекция и миналия месец пропусна аудиенции поради треска.

Папа Франциск: Все още съм жив

Папа Франциск: Все още съм жив

Той беше изписан от болница днес