Лидерът на парламентарната група на сърбите в Парламента на Косово Петър Милетич бе ранен рано сутринта в град Косовска Митровица при взривяването на колата му от неизвестни нападатели, съобщава БиБиСи.

Според данните на сръбските медии нападението срещу Милетич е станало в 8.20 часа местно време.

По информация на медицинските екипи от болницата в града той е получил наранявания в областта на бедрото, като няма опасност за живота му.

По думите на директора на болницата Ергин Медич Милетич е бил прострелян.

Полицията е извършила оглед на мястото на инцидента и е започнато разследване по случая.

Град Косовска Митровица е разделен по етнически признак, като сърбите населяват северната част, а албанците - южната.

Градът многократно е ставал арена на сблъсъци между двата етноса след косовския конфликт през 1998-1999 година.

Милетич бе избран за председател на парламентарната група на сърбите с Косово през януари 2010 година. Това се случи, след като Боян Стоянович, който заемаше поста преди това, бе избран за кмет на новообразуваната община Грачаница.

В парламента на Косово, независимо от изборните резултати, 20 места (от общо 120) са гарантирани за представители на националните малцинства, от които 10 се заемат от косовските сърби.

Сърбите съставляват 10.05% от населението на Косово.

Правителството на Сърбия не признава независимостта на Косово, провъзгласена едностранно от албанските власти в региона на 17 февруари 2008 година.

Белградските власти считат за нелегитимни самопровъзгласилата се държава, включително и парламента на Косово, както и всички други структури, подбрани в съответствие с Конституцията на Косово.

Сърбия подкрепя само тези органи, които са създадени в съответствие със сръбските закони и действат предимно в регионите, където сърбите са мнозинство.

Инцидентът с Милетич става само няколко дни след сблъсъците в северната част на Митровица.

Един човек загина, а други 11 бяха ранени по време на демонстрация на местните сърби, които се противопоставиха на откритата в града канцелария на правителството на Косово. Този офис е първият в северната част на региона и ще предоставя на гражданите документи от името на албанските власти в Прищина.

Междувременно стана ясно, че Съветът за сигурност ще проведе заседание във вторник относно положението в северно Косово. Срещата е свикана спешно по настояване на сръбския президент Борис Тадич.