Албанските опозиционни депутати прекъснаха заседание на парламента в понеделник, за да настояват за оставка на правителството по обвинения в предполагаема корупция. 

Протестите се организират от дясноцентристката Демократическа партия на бившия президент и премиер Сали Бериша и лявата Партия на свободата на бившия президент Илир Мета.

Въпреки желанието на опозицията, заседанието бе прекратено, без исканията им да бъдат обсъдени. 

"Хората ще говорят", каза Бериша, след като излезе от парламентарната зала, и обеща да продължи протестите по-късно тази седмица.

Това се случи, докато стотици техни поддръжници отвън се опитаха да нахлуят в сградата, съобщи АП.

Полицията не допусна демонстрантите, които хвърляха димни бомби и фойерверки, преди да се разпръснат. Не се съобщава за арестувани или ранени.

Напрежението последва подобен протест в събота, в който се включиха хиляди привърженици на опозицията.

Опозицията обвинява Социалистическата партия на премиера Еди Рама в корупция и връзки с организираната престъпност и го смята за отговорен за изселването на млади албанци, които са напуснали да търсят работа в западноевропейските страни.

Правителството отрича това и казва, че кабинетът е запазил инфлацията ниска в сравнение с другаде в Европа и е субсидирал електроенергията за семейства и малки предприятия.

Опозицията също така обвинява Рама, че е подкупил Чарлс Макгонигал, бивш високопоставен служител на контраразузнаването на ФБР. Той е обвинен в Съединените щати, че е укрил от ФБР ключови подробности за пътуване през 2017 г. до Албания с бивш служител на албанското разузнаване, за когото се твърди, да му е дал поне 225 000 долара.

Макгонигал се срещна с премиера на Албания и призова за предпазливост при предоставянето на лицензи за сондиране на петролни находища в страната на руски подставени компании.

Рама призна, че се е срещал с Макгонигал, но отрече обвиненията.

Не всички опозиционни демократи присъстваха на протеста, тъй като партията на Бериша е разкъсвана от вътрешни борби.

Припомня се, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън през 2021 г. забрани на Бериша и близките му роднини да влизат в САЩ за "корупционни действия, които подкопаха демокрацията" по време на неговото управление през 2005 г. 2013 мандат като министър-председател.

Великобритания направи същото миналата година.