Демократичната опозиция печели съкрушителна победа на местните избори в Хонконг, които се състояха в неделя, 24 ноември, предадоха информационните агенции.

По данни на "South China Morning Post", при рекордна избирателна активност от 71.2% демократите печелят 388 от общо 452 мандата - повече от всички досегашни избори. Подкрепящите Китай сили получават 59 места в съветите на окръзите, а 5 мандата са спечелени от независими кандидати.

В сравнение с предните избори опозицията печели 262 места повече, докато подкрепящите Китай сили губят 239 места. 

Хонконг гласува

Хонконг гласува

31 000 полицаи охраняват изборните секции

За първи път от месеци насам уикендът премина без масови протести. Пред избирателните секции се образуваха дълги опашки.

В местните избори участваха над 1000 кандидати. Наблюдателите отбелязват, че изборният резултат има предимно символично значение, тъй като градският съвет не разполага с реална политическа власт. Депутатите от местния съвет не могат да приемат закони или важни решения. Те консултират правителството на Хонконг и внасят предложения за подобряване на живота в районите на мегаполиса.

Победителите в местния вот обаче получават представителство в 1200-местния избирателен орган, който на всеки 5 години решава кой ще оглави правителството на Хонконг. Досега винаги печелеше кандидатът, подкрепян от официален Пекин.

 Расте напрежението в Хонконг

Расте напрежението в Хонконг

Блокираните студенти в Политехническия университет нямат вода и храна…