Политици от малийската опозиция сформираха преходно правителство в изгнание, което да се конкурира с военната хунта, управляваща след преврата през 2020 г.

Това се случва, след като военните управници не успяха да спазят крайния срок през март за провеждане на избори и предаване на властта на гражданско правителство, припомня АФП.

"Гражданското събрание на гражданския преход днес избра членовете на правителството", се казва в изявление от събота, подписано от малийския политик в изгнание Адаман Траоре, определен за председател на органа.

Това "гражданско събрание на прехода (правителство) е единственото легитимно правителство в Мали", се казва в текста.

В него министър-председателят и министърът на отбраната на конкурентното правителство са посочени като Мохамед Шериф Коне, един от няколкото известни политици в изгнание, посочени като членове.

"Основната ни цел е мобилизирането на малийците, живеещи в страната", заяви пред кореспондента на RFI в Западна Африка Абубакрин Асадек, министър на финансите в екипа на опонентите в изгнание.

"От началото на инициативата ни гласовете на опонентите се чуват въпреки преустановяването на политическата дейност. Нищо вече няма да бъде същото", добави той.

Хунтата в Мали наложи цензура в медиите

Хунтата в Мали наложи цензура в медиите

След като преустанови дейността на политическите партии

Съобщението беше направено ден след като политическото движение, което стои зад назначения от хунтата граждански министър-председател на Мали Чогуел Кокала Майга, за първи път открито разкритикува военните управници.

След последния си преврат през 2022 г. полковниците държат властта здраво в ръцете си, като преустановяват всички партийно-политически дейности и запушват устата на опоненти, журналисти и активисти за правата на човека.

Хунтата оправда спирането на политическите дейности с цел поддържане на обществения ред.

Мали е под военно управление от първия преврат през 2020 г. Хунтата отложи за неопределено време изборите, обещани за февруари 2024 г., като се позова на технически причини.

Хунтата в Мали преустанови дейността на политическите партии до второ нареждане

Хунтата в Мали преустанови дейността на политическите партии до второ нареждане

През февруари бяха отложени и планираните избори в страната

По-рано през май неправителствената организация "Репортери без граници" предупреди, че през последните три години Мали, заедно с Буркина Фасо и Нигер, е превърната в "информационна пустиня", след като бяха спрени или закрити над десет медии - включително RFI.

Преди Рамазана Русия дари 20 милиона литра дизелово гориво на Мали

Преди Рамазана Русия дари 20 милиона литра дизелово гориво на Мали

Акция на Кремъл

От 2012 г. насам страната е изпаднала в политическа криза и криза на сигурността, подхранвана от нападенията на джихадистки и други въоръжени групи, както и от сепаратистката борба в северната част на страната.

За малийците изборите вече изглеждат далечна мечта, тъй като управляващите военни хунти продължават да отлагат процесите за връщане към гражданско управление.