Нови арести на привърженици на опозицията има днес  в Техеран.

Според съобщенията на иранските информационни агенции арестите са проведени отново по време на демонстрация в столицата, когато, както всеки път, са възникнали сблъсъци с властите.

Митингът е събрал стотици граждани, въпреки официалната забрана за провеждане на всякакъв публични мероприятия.

Опозиционери обявиха, че следващият митинг ще бъде с използване на битови електрически уреди. Противниците на президента Ахмадинеджад призоваха в точно определено време да се изключат всички електроуреди и осветлението в цялата страна.

Точно след пет минути всичко отново да се включи, особено онези уреди, които харчат много електроенергия - ютии, тостери и микровълнови печки.

Целта е с резкия скок в потреблението на електроенергия да се предизвика срив в системата - това е отговор на забраната за протести и граждански акции по улиците на Техеран.

Ситуацията в Иран е напрегната откакто бяха обявени резултатите от изборите на 12 юни. Опозицията срещу преизбирането за втори мандат на Махмуд Ахмадинеджад провежда почти всеки ден протести, като при сблъсъци с полицията 17 души загинаха, повече от 160 бяха ранени.
За 1400 привърженици на опозицията беше официално потвърдено, че са арестувани.

Опозицията поиска повторно преброяване, а в последствия и повторно провеждане на изборите. Основният опонент на настоящия президент Мир Хюсеин Мусауи поиска повторни избори.

В негова поддържа се изказаха и някои видни представители на иранското общество - Рафсанджани и Мохамед Хатами.
Самият Хатами призова за провеждане на референдум по въпроса за легитимността на настоящите ирански власти. По думите му милиони иранци са загубили доверието си към иранската избирателна система.

Според иранските закони обаче, само върховният лидер аятолах Али Хаменей може да обяви провеждане на референдум.