Политическото движение, което САЩ подкрепиха във Венецуела, за да оспори авторитарното правителство на страната, е на път да се разпадне, след като голяма фракция обяви оттеглянето си в неделя. Това съобщи The Wall Street Journal.

Хулио Борхес, водеща фигура в антирежимната коалиция, призова за прекратяване на лидерството на Хуан Гуайдо, когото САЩ и десетки съюзници подкрепят като легитимен президент на Венецуела от януари 2019 г. в стратегия за отстраняване на силния президент Николас Мадуро.

Досега Гуайдо беше лидер на движение, което нарича себе си временно правителство, пълно с бюрокрация и дипломати.

Припомняме, че през ноември, Мадуро потвърди във видеоизявление, че неговото правителство няма да поднови преговорите с опозицията на страната, докато САЩ не отговорят за "отвличането" на неговия съюзник и колумбийски бизнесмен Алекс Сааб. Бизнесменът беше арестуван през юни 2020 г., когато самолетът му спря в Кабо Верде за презареждане. Той категорично отрича обвиненията срещу себе си, определяйки ги като политически мотивирани.

Мадуро обяви впечатляваща победа на социалистите на местните избори във Венецуела

Мадуро обяви впечатляваща победа на социалистите на местните избори във Венецуела

Само 41,8% от регистрираните избиратели отидоха да гласуват

Правителството и опозицията на Венецуела започнаха преговори в Мексико на 13 август при посредничеството на Норвегия. По време на първия кръг страните подписаха меморандум за разбирателство, за да потвърдят готовността си за диалог.