Корина Йорис остава основният кандидат за президент на опозиционната коалиция на изборите през юли във Венецуела, въпреки че не успя да се регистрира за вота. Това заяви опозиционният лидер Мария Корина Мачадо във вторник, цитирана от "Ройтерс".

Коалицията остана без кандидат в надпреварата, след като опозицията не успя да получи достъп до онлайн системата на избирателния орган, за да регистрира 80-годишния преподавател преди изтичането на крайния срок в понеделник.

Йорис беше посочена като опозиционен кандидат миналата седмица от Мачадо, която спечели надпреварата за номиниране на опозицията миналата година със съкрушителна победа срещу действащия президент Николас Мадуро, но ѝ беше забранено да заема публична длъжност.

Мачадо няма да се оттегли от изборите във Венецуела, въпреки забраната

Мачадо няма да се оттегли от изборите във Венецуела, въпреки забраната

Няма да бъде заменена от друг кандидат на опозицията срещу Мадуро

"Нашият кандидат е Корина Йорис", каза Мачадо пред журналисти във вторник сутринта.

Попитана дали би обмислила съюз с Мануел Росалес, настоящият губернатор на провинция Сулия, който се регистрира точно преди изтичането на крайния срок в понеделник, Мачадо каза, че взема решения "ден за ден".

"Страната преживява огромно разочарование, каза Мачадо. Тя поиска изборен процес, при който венецуелците могат свободно да избират когото искат, а не този, който е наложен от режима.

Росалес, който според някои в опозицията се е сближил твърде много с управляващата партия по време на губернаторството си, е от партията "Ново време", която до понеделник подкрепяше Мачадо.

"Трябваше да взема решение, то беше или да се даде възможност на венецуелците да гласуват, или да се въздържат и Мадуро да остане още шест години там, без да направи нищо", каза Росалес пред журналисти във вторник относно регистрацията си.

Той не отговори ясно на въпросите как е успял да се регистрира, когато другите не са.

Мадуро се кандидатира за трети мандат във Венецуела

Мадуро се кандидатира за трети мандат във Венецуела

Докато опозицията не може да регистрира кандидат заради забрана

В същото време, настоящият държавен глава Николас Мадуро обяви кандидатурата си за трети мандат начело на страната. 

Към днешна дата 10 кандидати са се регистрирали за президентските избори през юли.