Опозицията е внесла в ЦИК подписка за отстраняването на венецуелския президент Николас Мадуро, предаде АФП. Тя е събрала над 1 800 000 подписа, като документите са били събрани в 80 кутии, според представител на партията Демократическо единство. 

По закон са необходими 200 000 подписа, за да бъде проведен референдум. 

Това е първата стъпка към отстраняването от власт на непопулярния в страната президент социалист. Опозицията обяви свалянето му като първи приоритет и след полученото мнозинство в Сената се зае да го изпълни. 

Припомняме, че страната е в дълбока икономическа и енергийна криза, което изведе хиляди недоволни на масови протести. Властите взеха редица антикризисни мерки като въвеждане на режим на тока, двудневна работна седмица за държавните служители, стрелките на часовниците бяха преместени с половин час напред отново, за да се пести електроенергия. Основни стоки липсват в магазините, а цените се покачват. 

Вчера президентът обяви, че увеличава минималната работна заплата и купоните за храна, но в същото време инфлацията в страната вече е трицифрена. 

Мадуро обвини времето и външни сили за случващото се в страната. Той призова своите привърженици към бунт и стачки, ако противниците му успеят да го отстранят.