Привържениците на мира в Европа имат преднина с 1:0 пред желаещите конфликтът в Украйна да продължи, като второто полувреме ще се проведе в Съединените щати. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, описвайки във футболен план резултатите от изборите за Европейски парламент, съобщава ТАСС, позовавайки се на негово интервю за онлайн медията "Индекс". Самото интервю на Орбан е от вчера, но се появява в руската агенция, включително и в английската версия, рано сутринта преди срещата на унгарския премиер с главния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Мисля, че водим с 1:0 в Европа в битката по въпроса за войната и мира. Почивката е отменена. Второто полувреме ще се проведе в Съединените щати и има добри шансове да спечелим и там", прогнозира министър-председателят, имайки предвид президентските избори в САЩ през ноември.

Той отбеляза, че въпросът за войната и мира, т.е. продължаването или прекратяването на конфликта в Украйна, всъщност е основният въпрос на евроизборите, проведени на 6-9 юни в страните от ЕС. От самото начало на украинския конфликт управляващата в Унгария партия "Фидес" е за възможно най-скорошно уреждане на конфликта чрез преговори.

Орбан: Западът е опасно близо до точка без връщане назад в конфликта в Украйна

Орбан: Западът е опасно близо до точка без връщане назад в конфликта в Украйна

Унгарският лидер се опасява от пряк военен сблъсък с Русия

"Като направихме този избор, ние се заехме да забавим и след това да спрем европейския влак, който се носеше към война. Това проработи. Не само в Унгария, но и в цяла Европа силите в полза на мира бяха укрепени", смята Орбан.

"Например, в една от ключовите страни - Франция, която може би повече от всички останали подкрепя изпращането на западни войски във войната в Украйна, политическата система е обърната с главата надолу. Сега там предстоят предсрочни парламентарни избори и има голям шанс в края им отново да спечелят промирните партии", отчете премиерът.

На 9 юни, след гласуването на изборите за Европейски парламент, той заяви, че според него би било възможно да се сложи край на украинския конфликт, ако позициите на миролюбивите сили в Европа и Америка бъдат укрепени. Орбан добави, че решаващи ще бъдат резултатите от изборите за Европейски парламент и президентските избори в САЩ.

По-рано унгарският премиер многократно обвързва надеждите за мир в Украйна с евентуалното завръщане на републиканеца Доналд Тръмп в Белия дом.

Европа се готви за война с Русия, убеден Орбан

Европа се готви за война с Русия, убеден Орбан

Унгарският лидер предупреждава, че сме на сантиметри от унищожението