Сръбският президент Александър Вучич обяви, че днес в Белград е "разменил позиции с унгарския премиер Виктор Орбан за ситуацията в Косово, плановете за икономически растеж и сближаване на Западните Балкани с ЕС и за съвместните проекти и сътрудничеството между двете страни" в Белград, съобщава Бета.

Вучич се срещна с Орбан и написа в Instagram след срещата, че е "горд от взаимната подкрепа и отношения" между Сърбия и Унгария, които са "достигнали исторически максимум".

"Трудните моменти и сериозните въпроси винаги са по-лесни, когато ги споделиш с честни партньори и приятели", се казва в публикацията.

Орбан: Сърбия трябва да се присъедини към ЕС преди Украйна

Орбан: Сърбия трябва да се присъедини към ЕС преди Украйна

Според Него Русия не приемала ЕС на сериозно, защото е слаб във военно отношение

Това посещение не беше обявено от кабинета на Вучич, така че не е известно дали Вучич и Орбан ще направят изявления пред журналисти.

Европейският съюз (ЕС) "ще загуби" Сърбия от Китай, освен ако не позволи на страната да се присъедини към блока скоро и трябва да го направи, преди да приеме Украйна. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в интервю през февруари. 

"Трябва да завършим старата задача за разширяване, преди да започнем новото разширяване с Украйна. Ако не интегрираме Сърбия възможно най-скоро, ще я загубим", каза Орбан в разговор с бившия австрийски канцлер Волфганг Шусел за European Voices, списание, публикувано от Die Presse. Той каза още, че Украйна трябва да бъде неутрален буфер между Запада и Русия.

Сърбия подаде молба за присъединяване към ЕС през 2009 г., но кандидатурата й беше спряна поради опасения относно отстъпващата й демокрация и близките връзки с Русия и Китай.

"Сърбия има други възможности. Току-що беше сключено споразумение за свободна търговия с Китай", каза Орбан, имайки предвид сделката, подписана миналия октомври с втория по големина търговски партньор на Сърбия след ЕС.