Сърбия не е взела решение за обявяване на окупация, тъй като това би означавало, че ще признае територията на Косово и Метохия за територия на друга държава, а въоръжени групи от албанци ще да бъдат признати за законни въоръжени сили.

Това заяви в петък президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от ТАНЮГ. 

"Няма да им дадем легитимност, защото те я нямат, това е голата албанска власт и силата на техните западни съюзници", каза Вучич в обръщението си към обществеността в Двореца на Сърбия.

Той обясни, че със заплахата за окупация на въоръжените групи от албанци в Косово и Метохия, независимо от името им, ще бъде признат статутът на законни въоръжени сили.

"Така че не трябва да им даваме статут на законни въоръжени сили. Това е първата и ключова причина", каза Вучич.

Вучич представи стъпките, които държавата Сърбия ще предприеме по отношение на ситуацията в Косово и Метохия, които предполагат връщане към статуквото на всичко, което беше постигнато по време на диалога.

Скоро, поради бруталното нападение срещу сръбското население в Косово и Метохия, той отново ще обсъди новото искане за връщане на сръбските войски там.

"Ще изчакаме най-добрия момент преди края на годината, така че да видим с какво обяснение косовският премиер Албин Курти ще го направи отново. Те не се интересуват от нещо, което е подписано и е тяхно международно правно задължение.", каза Вучич.

Той настоя, че заради западната подкрепа за Прищина, ръцете на властите в Белград са вързани. 

Вучич каза още, че не е съгласен по всички въпроси с посланика на САЩ в Белград Кристофър Хил, но признава, че това е човек, с когото може да се говори открито.

Съгласни ли сме с него по въпроса за Косово и Метохия - със сигурност не. Съгласен ли съм с него по много въпроси относно Република Сръбска - със сигурност не. Но той е човек, с когото може да се говори открито, каза той.

Косово повдигна обвинения в тероризъм срещу 45 души за атаката от 2023 г.

Косово повдигна обвинения в тероризъм срещу 45 души за атаката от 2023 г.

Инцидентът, най-тежкото насилие в размирната зона, откакто републиката на Западните Балкани обяви независимост

Припомняме, че по-рано тази седмица, Косово обяви повдигането на обвинения срещу 45 заподозрени в тероризъм, почти година след като въоръжени етнически сърби нахлуха в село в Северно Косово и влязоха в престелка с полицията, при която загинаха четирима души, включително полицай

Инцидентът, най-тежкото насилие в размирната зона, откакто републиката на Западните Балкани обяви независимост от Сърбия през 2008 г., влоши напрежението между Прищина и Белград.

"Има сериозни доказателства, че всичките 45 заподозрени са извършили престъпления, свързани с тероризъм, престъпления срещу конституционния ред, финансиране на тероризма и пране на пари", каза Блерим Исуфай, главен прокурор на Специалната прокуратура на Косово, на пресконференция.

Косово затвори два гранични пункта на границата със Сърбия

Косово затвори два гранични пункта на границата със Сърбия

Маскирани демонстранти "инспектирали" дали шофьорите имат документи за пътуване, издадени от Косово

На 24 септември 2023 г. полицията каза, че около 80 въоръжени мъже са влезли в Косово от Сърбия в бронирани превозни средства и са се барикадирали в сръбски православен манастир в село Банска в северната част на Косово, район, населен предимно с етнически сърби.

Трима въоръжени мъже и един косовски полицай бяха убити при престрелката, докато останалите нападатели избягаха към Сърбия пеша през хълмовете, оставяйки след себе си коли, натоварени с оръжия, боеприпаси и експлозиви.

Обвинението каза, че Милан Радойчич, лидер на групата и бивш висш косовски сръбски политик, е сред обвиняемите. Радойчич, който живее в Сърбия, публично призна, че е участвал в престрелката.

Смята се, че всички заподозрени, някои от които са косовски граждани, се намират в Сърбия. Малко вероятно е те да бъдат предадени на косовските власти, защото Белград не признава независимостта на Косово и все още го смята за част от собствената си територия.

Косово обвинява Сърбия, че стои зад престрелката. Белград отрича това.

В началото на тази година световната полицейска агенция Интерпол издаде международни заповеди за арест на 19 заподозрени, включително Радойчич.

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите на Прищина и виждат Белград като своя столица. Те често влизат в сблъсъци с косовската полиция и международните миротворци.