Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Европейският съюз е направил "сериозни грешки" през последните пет години по отношение на миграцията и икономиката, предаде "АП". 

Европейската комисия трябвало да позволи на съвета на вътрешните министри на ЕС да решава въпросите, свързани с миграцията, като сравнява ролята им с така наречената Еврогрупа, финансовите министри на страните, използващи еврото, заявява премиерът Виктор Орбан. 

Орбан също така направи изключение на това, което той определи като "политически активизъм" на Европейската комисия, която започна многобройни процедури срещу унгарското правителство по въпроси, за които се смята, че противоречи на правилата на ЕС.

През годините те включват възражения срещу закони, които се разглеждат като ограничаване на правата на търсещите убежище или сплашване на граждански групи, които им помагат, или специални данъци, насочени към медийни компании, независими от правителството, банките и чуждестранните компании.

"Комисията трябва да се държи като пазач на споразуменията на ЕС и да изостави политическия активизъм", подчертава Орбан.

"Това не е политически орган, не трябва да има програма и не трябва да извършва политически атаки срещу държави-членки", категоричен е той.

Очаква се Орбан да се срещне с новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен в четвъртък в Брюксел. Орбан подкрепи кандидатурата й и посочи, че очаква от нея да има по-примирителна позиция спрямо Унгария и други страни в региона, които често се противопоставят на позицията на мнозинството на ЕС по въпроси като миграцията и екологичните стандарти.

Унгария също е изправена пред така наречената процедура по член 7, инициирана от Европейския парламент поради загриженост за върховенството на закона, за която унгарското правителство твърди, че е мотивирано, както и практически всякаква критика, която е получила през последните четири години. миграция, особено от мюсюлманите.

По отношение на икономиката Орбан заявява, че е време да се върне към идеала за "конкурентна европейска икономика", с по-голямо създаване на работни места и "намаляване на данъците навсякъде".

Унгария вероятно ще се нуждае от още два плана за стимулиране на икономиката си през следващата година, допълва още Орбан, поради забавянето на икономическия растеж в западноевропейските страни, основни търговски партньори на Унгария.