Унгарският премиер Виктор Орбан каза в събота, че Европейският съюз (ЕС) е отчасти виновен за удължаването на войната на Русия в Украйна, съобщи АП.

По време на годишното си обръщение към нацията в Будапеща, Орбан каза, че ЕС е разпалил пламъците на войната, като е санкционирал Русия и е снабдявал Украйна с пари и оръжия, вместо да се стреми да преговаря за мир с Москва.

"Когато Русия започна своята атака, Западът не изолира конфликта, а го издигна до общоевропейско ниво, каза Орбан. Войната в Украйна не е конфликт между армиите на доброто и злото, а между две славянски държави, които воюват една срещу друга. Това е тяхната война, не нашата.

Унгария и Австрия няма да изпращат оръжия на Украйна

Унгария и Австрия няма да изпращат оръжия на Украйна

Двете страни искат да избегнат ескалация на конфликта

Под мотото "Мир и сигурност" почти едночасовото обръщение на Орбан се съсредоточи до голяма степен върху конфликта в Украйна, който наближава своята годишнина - 24 февруари.

Припомняме, че десният лидер многократно е призовавал за незабавно прекратяване на огъня и осъждал своите западни съюзници за оказването на помощ на Киев.

Унгария, каза той в събота, е част от западния свят, член на НАТО и Европейския съюз, където, освен нас, всички подкрепят войната или поне действат така.

През последните месеци Орбан се обяви категорично срещу няколко кръга санкции на ЕС срещу Москва с твътдението, че са навредили повече на европейските икономики, отколкото на Русия. В крайна сметка обаче винаги е гласувал за тях.

Унгария е готова да наложи вето на санкциите на ЕС срещу руската ядрена енергетика

Унгария е готова да наложи вето на санкциите на ЕС срещу руската ядрена енергетика

Няма да позволим планът за включване на ядрената енергия в санкциите да бъде приложен, категоричен е Орбан

Скъсвайки с повечето от своите западни съюзници, Унгария отказа да предостави военна помощ на Украйна или да разреши прехвърлянето й през нейните граници и задържа някои усилия на ЕС да предостави пакети финансова помощ на Киев.

В събота той каза, че докато Унгария е предоставила хуманитарна помощ на Украйна и е приела бежанци, избягали от войната, такава помощ "не означава прекратяване на отношенията ни с Русия, защото това би било в противоречие с нашите национални интереси. Ние поддържаме нашите икономически отношения с Русия и всъщност препоръчваме на целия западен свят да направи същото, защото без отношения няма да има прекратяване на огъня, нито мирни преговори", каза той.

През последното десетилетие правителството на Орбан следва все по-тесни икономически и дипломатически връзки с Русия и сключи големи споразумения за закупуване на руски газ, нефт и ядрено гориво. Унгария заплаши да наложи вето на всякакви санкции на ЕС, които биха засегнали достъпа й до руска енергия.

Обръщението в събота дойде в момент, когато Орбан е изправен пред множество политически и икономически пречки - 10 месеца след като той и неговата партия спечелиха четвърти пореден мандат на власт.

Унгария блокира 500 млн. евро от ЕС за оръжия за Украйна

Унгария блокира 500 млн. евро от ЕС за оръжия за Украйна

Съюзът обаче има резервен план

Икономиката на Унгария се забави до техническа рецесия през четвъртото тримесечие на 2022 г., докато нейната валута форинт е загубила 7,5% спрямо еврото и 15% спрямо долара през последната година. Инфлацията в Унгария е сред най-високите в ЕС с над 25%, което е повече от двойно повече от средното за блока от малко над 10 процента.