Премиерът на Унгария Виктор Орбан нарече "нашественици" мигрантите, които се опитват да се доберат до Европейския съюз по икономически причини в търсене на по-добър материален живот. Това е коментирал Орбан в интервю за германския в. "Билд".

Отговаряйки на въпрос защо Унгария не иска да приема търсещи убежище, той подчертал: "Ние разглеждаме тези хора не като мюсюлмански бежанци. Ние ги разглеждаме като мюсюлмански нашественици. За да попаднат в Унгария, например от Сирия, трябва да преодолеят територията на четири страни, които макар и да не са толкова богати като Германия, но все пак са стабилни, като в тях те вече не трябва да се страхуват за живота си."

"Това вече е потвърждение на факта, че мигрират по икономически причини, в търсене на по-добър живот", подчерта той.

Борисов доволен от сътрудничеството ни с Турция за нелегалните мигранти

Борисов доволен от сътрудничеството ни с Турция за нелегалните мигранти

Опитът за преврат не целеше свалянето на Ердоган, категоричен българският премиер

Орбан коментирал също, че страната му трябва да има правото сама да решава кой ще живее на нейна територия. Той изрази опасение, че прекалено голям брой имигранти от мюсюлмански страни може да доведе до появата на т. нар. паралелни общества. Премиерът на Унгария обясни това с обстоятелството, че "християнското и мюсюлманското общество никога няма да се обединят".

По думите му, идеите на мултикултурализма са "илюзия".

Според Орбан приносът на страната му за уреждането на кризата с мигрантите се заключава в защитата на външната граница на ЕС със Сърбия, като от 2015 г. насам това е струвало на Унгария 1 млрд. евро, а Брюксел не е предоставил нито цент.

Германски криминолози свързаха увеличената престъпност с притока на мигранти

Германски криминолози свързаха увеличената престъпност с притока на мигранти

Бежанците често живеят съвсем сами в Германия, а навсякъде отсъствието на жена има отрицателно въздействие