Европа се нуждае от стратегическа автономия в три области. Това подчерта унгарският премиер Виктор Орбан, докато Будапеща беше домакин на френския президент Еманюел Макрон за среща на високо равнище на източноевропейски ръководители, съобщава "Ройтерс".

"Ние подкрепяме политиката на общи европейски отбранителни способности, ядрена енергия и силен европейски селскостопански сектор", отбеляза Орбан на пресконференция.

Конституционният съд на Унгария посече Орбан за решение на евросъда за бежанците

Конституционният съд на Унгария посече Орбан за решение на евросъда за бежанците

"Важно решение"

Унгария уточни по-рано, че се е договорила с Франция по няколко въпроса от стратегическо значение за бъдещето на Европа.

Макрон, който започна посещението си в Будапеща, посещавайки гроба на философ, който се противопоставяше на Орбан, коментира миналата седмица, че унгарският премиер е политически опонент, но и европейски партньор, с когото било възможно да се намери компромис.

Във видео, публикувано на страницата му във "Фейсбук", унгарският външен министър Петер Сиярто също характеризира двете страни от Европейския съюз и като партньори, и като опоненти.

ЕК проучва дали Полша и Унгария трябва да получат пари от ЕС

ЕК проучва дали Полша и Унгария трябва да получат пари от ЕС

Двете страни имат два месеца да отговорят на въпроси

"Съгласни сме и относно важността на защитата на външните граници (на ЕС)", отбеляза Сиярто, дни след като Макрон посочи, че защитата и контролът на границите на ЕС е една от основните цели на Франция по време на шестмесечното ѝ председателство на ЕС, започващо през януари.

Макрон и Орбан са в спор по различни въпроси, включително имиграцията, правата на ЛГБТ хората и критиките на Европейската комисия към Унгария за демократичните стандарти и върховенството на правото.

Макрон посочи "културна битка" с Унгария и някои от нейните съседи, която според него вреди на сближаването в ЕС, а френски официални лица уточниха, че той ще повдигне въпроса за правата на ЛГБТ и върховенството на правото пред Орбан.

ЕС не разбира Унгария и Полша и трябва да се замисли сериозно за гъвкавост и финес

ЕС не разбира Унгария и Полша и трябва да се замисли сериозно за гъвкавост и финес

ЕС, разбира се, може да продължи опитите си да изтощи инакомислещите, но това рискува два сериозни проблема с имиджа