Премиерът на Унгария Виктор Орбан, който се сблъсква с оспорвана надпревара за изборите през следващата година, обвини Брюксел и Вашингтон, че се опитват да се намесят в унгарската политика и призова своите поддръжници да защитават постиженията на неговото националистическо правителство, което е на власт от повече от десетилетие, предаде "Ройтерс".

За първи път, откакто дойде на власт през 2010 г., Орбан ще се сблъска с единен фронт от опозиционни партии, включително социалистите, либералите и бившата крайнодясна, а сега дясноцентристка партия "Йобик" на парламентарните избори през 2022 г.

Орбан отхвърли върховенството на ЕС правото над законодателствата на страните членки

Орбан отхвърли върховенството на ЕС правото над законодателствата на страните членки

Подкрепи Полша и нарече "нелепа" идеята за налагане на санкции на страната

Шестпартийният алианс се предвожда от Петер Марки-Зай, 49-годишен католически консерватор, баща на седем деца и кмет на малък град, който изглежда олицетворява традиционните ценности, които Орбан публично отстоява, и се разглежда като сериозен негов съперник.

Орбан каза пред десетки хиляди привърженици в центъра на Будапеща, че Вашингтон и милиардерът Джордж Сорос се опитвали да направят така, че техните хора, а именно - унгарската лява опозиция, да бъдат избрани, използвайки техните пари, медии и мрежи.

"Но това, което има значение, не е това, което те в Брюксел, във Вашингтон и в медиите, които са направлявани от чужбина, искат. Унгарците ще решават собствената си съдба", настоя Орбан.

"Нашата сила е в нашето единство... ние вярваме в едни и същи ценности: семейство, нация и силна и независима Унгария", изтъкна още той.

Орбан обвини Брюксел в блокиране на милиардите от плана за възстановяване заради ЛГБТ спора

Орбан обвини Брюксел в блокиране на милиардите от плана за възстановяване заради ЛГБТ спора

Не спират "стрелите" между Будапеща и Брюксел

На отделен опозиционен митинг Марки-Зай обеща, че ако бъде избрано, правителството му ще изготви нова конституция, ще ограничи корупцията, ще въведе еврото и ще гарантира свободата на медиите.

"Този ​​режим стана морално несъстоятелен... инерцията, която имаме сега, трябва да ни отведе до април 2022 г.", отбеляза той.

Социологическите допитвания показват, че партията на Орбан "Фидес" и опозиционният алианс са с изравнени сили, като около една четвърт от избирателите не са решили.

Днешната годишнина от въстанието срещу съветското господство през 1956 г. предложи на Орбан символична платформа за неговия дневен ред, докато неговата партия "Фидес" засилва предизборната си кампания.

Консерваторът Петер Марки-Зай победи Клара Добрев на първичния вот на опозицията в Унгария

Консерваторът Петер Марки-Зай победи Клара Добрев на първичния вот на опозицията в Унгария

Той е икономист, инженер, кмет...

Той обсипа електората с подаръци, включително отстъпка от данъка върху доходите в размер на 2 млрд. долара за семейства, и засили силната си антиимиграционна реторика.

Правителството на Орбан, с неговия главен съюзник Полша, се сблъска с Брюксел относно свободите на медиите, проблемите за върховенството на правото и правата на ЛГБТ хората, като същевременно настоя, че интересът на Унгария е да остане член на силен Европейски съюз.

"Брюксел ни говори и се отнася с нас, заедно с поляците, сякаш сме врагове... е, време е те в Брюксел да разберат, че дори комунистите не могат да ни победят", изказа се Орбан пред аплодиращите привърженици, които развяваха националния флаг и държаха транспаранти с лозунги като "Брюксел е равен на диктатура".

Орбан: ЕС вреди на интересите си с позицията си за Китай и Русия

Орбан: ЕС вреди на интересите си с позицията си за Китай и Русия

Прекалено много Брюксел се съобразявал със САЩ