Румънската революция от 1989 г. доказва, че унгарците и румънците могат да обединят силите си, заяви унгарският премиер Виктор Орбан на възпоменание в Тимишоара, съобщава "Маджар Немзет".

"Народите в Централна Европа винаги са знаели, че никога няма да получат свобода от големите сили. Ако бяхме чакали западните страни, все още щяхме да бъдем окупирани от съветските войски и да бъдем членове на Варшавския договор. И комунистически партийни конгреси все още щяха да решават нашето бъдеще", коментира той.

След като отдаде почит на миналото, речта на Орбан се съсредоточи върху бъдещето, обяснява, че точно както тогава и сега нациите от региона могат отново да обединят силите си.

"Ние (Унгария) сме готови да изградим нова Централна Европа заедно с нашите съседи - включително Румъния", каза той. "Ако обединим силите си, сътрудничим, това става възможно и това ще е новата реалност."

Румъния е последната държава в Централна и Източна Европа, която се освободи от комунистическото управление през 1989 г. Румънската революция е единствената в региона, която насилствено свали режима и екзекутира своя лидер.

Николае Чаушеску, генерален секретар на Румънската комунистическа партия, избяга на 22 декември. Полицията залови него и съпругата му Елена още същия ден и след кратък процес двамата бяха екзекутирани на 25 декември 1989г.