Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Грузия в понеделник, след като поздрави управляващата партия за победата й на избори, които според опозицията са били помрачени от нарушения при гласуването, предава "Ройтерс".

Избирателната комисия на Грузия заяви, че "Грузинска мечта" е спечелила изборите в събота с близо 54% ​​от гласовете, но опозиционните партии оспориха резултатите и призоваха за протести.

Резултатите от изборите са удар за прозападните грузинци, които гласуваха като избор между управляваща партия, която е задълбочила връзките си с Русия, и опозиция, целяща бърза интеграция с Европа.

Орбан поздрави партията "Грузинска мечта" за победата им в събота.

"Хората на Грузия знаят какво е най-добро за страната им и гласът им се чу днес!" той написа на X.

Орбан беше придружен на посещението си в Грузия от унгарските министри на финансите, икономиката и външните работи.

Унгарският външен министър Петер Сиярто написа във Фейсбук в понеделник, че грузинският резултат е "грозно поражение" за либералите.

Орбан "не представлява" Европейския съюз по време на посещението си в Грузия, където управляващата партия беше обявена за победител в оспорваните избори, каза в понеделник Жозеп Борел.

"Каквото и да каже г-н Орбан по време на посещението си в Грузия, той не представлява Европейския съюз", каза върховният представител на ЕС по външната политика пред испанското обществено радио RNE.

"Ротационният президент на съюза няма власт във външната политика.

Унгария, която в момента председателства Съвета на ЕС, разгневи колегите си от ЕС и НАТО с решимостта си да поддържа тесни връзки с Русия въпреки инвазията в Украйна през 2022 г.

ЕС и САЩ искат разследване на честността на изборите в Грузия

ЕС и САЩ искат разследване на честността на изборите в Грузия

Президентът Саломе Зурабишвили призова хората на протест

Европейският съюз , Съединените щати и НАТО призоваха за пълно разследване на предполагаемите изборни нередности. "Грузинска мечта" и избирателната комисия казват, че вотът е бил свободен и честен.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили нарече резултата "руска специална операция", обвини управляващата партия в понеделник, че прибягва до тактика и пропаганда в руски стил, и призова грузинците да излязат на улиците в понеделник вечерта.

В понеделник Кремъл отрече руска намеса в гласуването, заявявайки, че Западът, а не Москва, се опитва да дестабилизира ситуацията.

Кремъл: Опити за дестабилизация на Грузия има, но не от Москва

Кремъл: Опити за дестабилизация на Грузия има, но не от Москва

Песков отрече да е имало руска намеса в изборите