Премиер на Унгария Виктор Орбан предупреди в събота, че руска инвазия в Украйна може да доведе до вълна от стотици хиляди украински бежанци, бягащи през границата в страната му, съобщи АП.

Унгария отказва да приема още войски на НАТО, повече не иска да е губеща

Унгария отказва да приема още войски на НАТО, повече не иска да е губеща

Винаги при конфликт между Изтока и Запада страните от Централна Европа губят, притеснен Сиярто

Той отправи предупреждението в годишно обръщение, с което тази година стартира политическата му кампания за парламентарните избори в Унгария на 3 април.

Орбан призова за мирно разрешаване на нарастващото напрежение в Европа, произтичащо от страховете от предстояща руска инвазия в Украйна.

Орбан, известен като твърд противник на всякакъв вид имиграция, каза, че е в най-добрия интерес на Унгария да избягва война, която според него ще предизвика вълна от украински бежанци и смущение в икономиката.

Байдън и Путин обсъждаха Украйна около час

Байдън и Путин обсъждаха Украйна около час

Това е първият им директен контакт от края на декември

Орбан заяви, че се противопоставя на плановете на Европейския съюз (ЕС) да използва санкциите срещу Русия, която е натрупала над 100 000 войници по границите на Украйна, като възпиращ фактор.

"За санкции, наказателни политики, лекции или всякакъв друг вид арогантност от страна на великите сили не може и дума да става", каза Орбан.

Орбан, който ръководи Унгария от 2010 г., е в близки отношения с руския президент Владимир Путин. На среща с Путин в Кремъл миналата седмица, Орбан лобираше за увеличаване на доставките на газ от Русия и похвали засиленото сътрудничество на страната му с Москва в областта на енергетиката, търговията и сигурността.

След анексирането на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г., Унгария под управлението на Орбан последователно се противопоставя на налагането на санкции на ЕС срещу Москва, въпреки че в крайна сметка винаги е гласувала за тях.

САЩ изтегля част от служителите си от посолството в Украйна

САЩ изтегля част от служителите си от посолството в Украйна

ОССЕ засега не е коментирала съобщението

Унгария също така блокира министерските срещи между Украйна и НАТО заради украинския езиков закон, който според Будапеща нарушава правата на унгарското етническо малцинство в Западна Украйна.

Унгария отказа да приеме военни подкрепления от НАТО и Съединените щати, които бяха мобилизирани в няколко други източноевропейски страни в отговор на натрупването на руски войски по границите на Украйна. Тя твърди, че вътрешната армия на Унгария е достатъчна, за да защити страната.