Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обяви, че смята френския президент Еманюел Макрон за лидер на "европейските сили, подкрепящи имиграцията" и затова имал дълг да му се противопостави, съобщава "Ройтерс".

"Не може да се отрече, че Еманюел Макрон е важна фигура, нещо повече, лидерът на силите, подкрепящи имиграцията", изтъкна Орбан по време на пресконференция.

Съюзник на Макрон: Орбан и Салвини са „пироманите на Европа”

Съюзник на Макрон: Орбан и Салвини са „пироманите на Европа”

Ние говорим за хора, чиято програма е да казват само "не"

"Това не е нищо лично, а въпрос на бъдещето на нашите страни. Ако това, което той иска по отношение на имиграцията, се случи в Европа, това би било лошо за Унгария, затова трябва да се боря с него", настоя унгарският премиер.

Макрон и Орбан от месеци водят политическа война на думи на фона на заплахите на френския президент да бъдат наложени санкции на страните членки на Европейския съюз, които не приемат мигранти и твърдолинейната позиция на унгарския премиер по въпроса за мигрантите.

Орбан също така коментира, че ще приветства партиите, които са против имиграцията, да спечелят мнозинство на предстоящите избори за Европейски парламент през май.

Според унгарския премиер победа на антиимиграционните сили на изборите за Европейски парламент може да доведе до промени в Европейската комисия. По-късно националните избори в отделни страни членки на ЕС биха могли да променят състава на Европейския съвет, което ще доведе до промяна на целия континент по въпроса за миграцията.

Италия ще работи с Полша за изграждането на нова Европа

Италия ще работи с Полша за изграждането на нова Европа

"Полша и Италия ще бъдат част от новата пролет на Европа"

Коментирайки споразумението между Полша и Италия за укрепване на външните граници на ЕС, Орбан отбеляза, че това е "едно от най-големите събития, с които тази година би могла да започне".

Унгарският премиер също така обвини Германия, че не уважава позицията на унгарците по въпроса за миграцията, като подчерта, че чувства постоянен натиск от Берлин да приема мигранти в страната.

"Германската политика не уважава решението на унгарците да не се превръщат в страна на имигранти", настоя Орбан, добавяйки: "Това се вижда особено отчетливо в германските медии, понякога по много груб начин, те оказват натиск върху нас да ги следваме по пътя им (на приемане на мигранти), а ние не желаем да го правим."

Той подчерта, че нямало надежда за постигане на компромис по въпроса.

Макрон се въвлече в конфликт с популистките лидери в Унгария, Италия, Чехия, Словакия, Полша и Австрия заради позицията му по отношение на кризата с мигрантите. Миналия юни френският държавен глава заплаши да наложи санкции на страните членки на ЕС, които отказват да приемат мигранти с доказан статут, посочвайки, че Париж не може да приеме ситуация, при която "страни, които печелят изключително много от солидарността на ЕС", се поддават на "тесните си национални интереси, когато става въпрос за мигрантите". По-късно, в реч през август, Макрон разкритикува остро Орбан и други популистки лидери като "националистически демагози".